A megszokottnál hosszabb, elhúzódó influenzaszezonra figyelmeztet a Házi Gyermekorvosok Egyesülete. Míg 2022-ben a megszokottnál korábban jelentkeztek a tünetek a betegeknél, idén az enyhe időjárás miatt várhatóan később fog kicsúcsosodni a járvány, mondta Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke.

Napjainkban a leghatékonyabb módja az influenzás megbetegedések megelőzésének a gyermekek és a serdülők beoltása, hiszen ők kiemelt szerepet játszanak a betegség terjesztésében – hívja fel a figyelmet a szakember. 

Az északi félteke országai minden nyáron figyelemmel kísérik a déli félgömb járványadatait annak érdekében, hogy a szakemberek megtudják, hogyan alakulhat a téli influenzaszezon: ebből nem csak a pontos influenzavírusokat tudják megállapítani, hanem azt is, mely korcsoportok a leginkább érintettek.

Bár az influenzaszezon kezdete Magyarországon általában október végére, november elejére tehető, a HGYE elnöke hangsúlyozza, hogy a megfigyelt országokban idén átlagosan két héttel kitolódott a járvány kicsúcsosodása, amely az eddig igen kedvező, enyhe időjárás miatt várhatóan hazánkban is tapasztalható lesz.

Már elérhető a háziorvosoknál az oltás

A múlt héten befejeződött az influenza oltóanyagok kiszállítása a háziorvosi praxisokba és a foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz, így  az ország egész területén rendelkezésre áll 949 ezer adag 3Fluart influenza vakcina a 3 évesnél idősebbek részére – erről már itt írtunk.

A kockázati csoportba tartozók számára a kormány az idei évben is térítésmentesen biztosítja a vakcinát. Az influenza elleni védőoltás különösen javasolt a 60 év felettieknek, a krónikus betegeknek, az egészségügyi és szociális dolgozóknak, illetve a várandósoknak.

Az NNGYK tájékoztatása szerint a tavalyi influenza szezonban közel 715 ezren kérték a térítésmentes influenza elleni védőoltást.

A 3 éven aluli gyermekek védőoltására 3 ezer adag Vaxigrip Tetra és ezer adag Fluenz Tetra oltóanyag biztosított – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján.

Az influenza elleni védőoltást a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések, és az influenza  okozta halálesetek megelőzése miatt is javasolt beadatni. 

Kockázati csoportba tartoznak az idősek és a várandósok is

A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek – egészségi állapotuktól függetlenül –, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri-, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak, és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak.

Az influenza vakcina beadása azoknak is ajánlott, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra, számukra az oltóanyag orvosi vényre, a gyógyszertárban megvásárolható. A NNGYK oltóközpontjának árlista adatai szerint a vakcina ára, beadással együtt 2500 forintba kerül.

 

Covid? Influenza? Ez az oltás mindkettőt távol tartja

Karnyújtásira van a széles körű alkalmazás lehetőségétől a Pfizer Covid és influenza elleni kombinált védőoltása. Bővebben --->