A Kamara a közösségi oldalán arról számolt be, hogy több jelzés érkezett hozzájuk arról, hogy a Belügyminisztérium-OKFŐ képviselői kollegiális megbízott fogorvosai listával jelzik a tagoknak, hogy a kamarai választásokon kikre szavazzanak. A kamara posztjában hangsúlyozza, hogy ezt nem kamarai tagként, hanem a Belügyminisztérium által kijelölt pozíciójuk feltüntetésével teszik.

Ez egy példátlan külső beavatkozás az autonóm Orvosi Kamara választási folyamatába - írják.


Elbizonytalanító az új rendszer


A Belügyminisztérium korábban azt nyilatkozta, hogy a MOK annak a hamis látszatát kelti, hogy az új etikai bizottságok valójában államhatalmi szervek, miközben az új rendszerben kizárólag a hivatásrend tagjai választhatják meg az új etikai bizottságokat, külső befolyástól mentesen. Közölték, hogy az új rendszerben a régi etikai bizottsági tagok is folytathatják tevékenységüket.

A Belügyminisztérium azután adott ki közleményt, hogy a Kamara passzív ellenállásra buzdította tagjait, hogy ezzel kivívják egy tiszta, transzparens, az orvos és beteg érdekét is szolgáló rendszer létrehozását a tervezett új Vármegyei Etikai rendszer helyett. A MOK többek között azt kifogásolja, hogy a jövőben nincs rálátása az etikai eljárásokra, az orvosok nem szabadon és demokratikusan választják az etikai bizottságok tagjait, az új etikai kódex pedig visszaélésekre adhat lehetőséget.

Itt vannak a valós adatok: az orvosok döntő többsége tagja maradt a kamarának

Az orvosok 80 százaléka megerősítette kamarai tagságát. Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint 33 579 orvos, 7210 fogorvos és 1729 klinikai végzettségű kollégának van működési engedélye, 34 003-an kamarai tagok is maradtak. Bővebben--->