Ferenc pápa: Legyetek nyitott kapuk!

Ezekkel a szavakkal fordult a hívekhez az egyházfő a budapesti Kossuth Lajos téren bemutatott szentmisén. Arra buzdította az egybegyűlteket, hogy próbáljanak olyanok lenni, mint Jézus, nyitott kapuk, olyan kapuk, amelyeket senki előtt nem csapnak be, amelyeken mindenki beléphet és megtapasztalhatja az Úr szeretetének és megbocsátásának szépségét.

Arra kérte a hallgatóságát, engedjék be szívükbe az élet Urát, aki vigasztal és gyógyít, utána pedig lépjenek ki, és váljanak maguk is nyitott kapukká a társadalomban. "Legyünk nyitottak egymás iránt, és befogadók, hogy segítsük Magyarországot a testvériség és a béke útján növekedni!" - mondta.

Ferenc pápa Szűz Máriára, a Magyarok Nagyasszonyára bízott minden magyart, az európai kontinens hitét, jövőjét és a béke ügyét. A szentmise végén azért fohászkodott Szűz Máriához, hogy tekintsen a sokat szenvedő népekre, különösen a szomszédos, meggyötört ukrán és az orosz népre.

Ferenc pápa köszönetet mondott az egész magyar népnek azért a fogadtatásért és szeretetért, amit magyarországi látogatása alkalmával megtapasztalt. "Hálás vagyok nektek ezekért a napokért, a szívemben hordozlak benneteket, és kérlek, hogy imádkozzatok értem" - mondta, beszédét magyarul zárva: "Isten, áldd meg a magyart!"

Megérkezett a pápa

Üdvrivalgás fogadta a katolikus egyház fejét a zsúfolásig megtelt a Kossuth Lajos téren, ahova nyitott fehér autóban érkezett kilenc óra körül. Többen a tömegben magyar, illetve vatikáni zászlókat lengetnek. A zászlók, transzparensek tanúsága alapján a magyar városokon túl szinte az összes határon túli országból érkeztek résztvevők.

A Kossuth térre csak fémkereső beléptető kapun keresztül lehetett bejutni. Az emberek türelmesen alávetették magukat az ellenőrzéseknek. A kulacsban hozott italokat biztonsági okokból a bejáratnál kellett hagyni, de a bontatlan ásványvizeket átengedték.

A környező utcákban kivetítők közvetítik a misét

szentmisén mindenki részt vehet előzetes regisztrálás nélkül. Akik a 25 ezer ember befogadására képes téren nem kapnak helyet, a környező utcákban, kivetítőről nézve követhetik nyomon az eseményeket.

A szervezők azt javasolják a résztvevőknek, hogy gyalog vagy tömegközlekedéssel érkezzenek, tekintettel arra, hogy parkolni a környéken nem lehet.

A térre tilos bevinni üvegtárgyakat, üvegkulacsot, fémpalackot, termoszt, szeszes italt, kerékpárt, rollert, távirányítható eszközöket.

Víz PET-palackban fél literig vihető be. Tilos a pirotechnikai eszközök, illetve bármilyen, a közbiztonságra különösen veszélyes tárgyak bevitele. Élő állat bevitele a jogszabályban meghatározott segítő és vakvezető kutyák kivételével szintén tilos.

Ugyanakkor a rendezvényekre bevihetők összecsukható, kis méretű zarándokszékek, zászlórudak és táblák, transzparensek, a rudak hossza azonban – a Kossuth téri szentmise zarándokterületeinek kivételével – nem haladhatja meg a másfél métert.

A Kossuth téri szentmise után, magyarországi látogatása utolsó programjaként, az egyházfő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karán találkozik az egyetemi és kulturális élet képviselőivel.

Az egyházfő és a vatikáni delegáció repülőgépe a hivatalos búcsúztatást követően, vasárnap késő délután indul vissza Budapestről Rómába.

A szentmise programja

  • 6.00 kapunyitás
  • 7.30 rózsafüzér imádság kezdete
  • 9.00-tól a Szentatya üdvözli a híveket a pápamobilból
  • 9.30 szentmise kezdete

Amit tilos bevinni

  • Üvegtárgyat, üvegkulacsot, fémpalackot,
  • kerékpárt, rollert,
  • pirotechnikai eszközt, robbanékony, mérgező vagy gyúlékony anyagot, tartalmazó tárgyat vagy eszközt,
  • lőfegyvert, szúró-, ütő-, és vágóeszközöket, egyéb, közbiztonságra különösen veszélyes tárgyakat,
  • szeszes italt, kábítószert,
  • drónt vagy bármilyen távirányítható eszközt, játékot,
  • bármilyen reklámanyagot, jelképet, transzparenst, molinót, feliratot, amely a rendezvény céljával, szellemiségével nem összeegyeztethető,
  • élő állatot (kivéve a jogszabályban meghatározott segítő és vakvezető kutyákat).

Ami bevihető, de...

  • Zászlók és táblák, azzal a kitétellel, hogy a zászlórudak és a táblák, transzparensek rúdjának hossza nem haladhatja meg az 1,5 métert.
  • A rendezvényterületre csak összecsukható, kisméretű zarándokszék vihető be.
  • Műanyag kulacs, műanyag palack.
  • A rendezvényterületre csak tompa végű esernyő vihető be, csomagröntgenben történő átvizsgálást követően.
Budapest, 2023. április 30. Résztvevők a Parlament előtti Kossuth téren Ferenc pápa szentmiséje előtt az egyházfő háromnapos magyarországi apostoli látogatásának harmadik napján. MTI/Koszticsák Szilárd