A főváros és az állam megállapodásának köszönhetően március 1-jétől új időszámítás kezdődött a közösségi közlekedésben. Az utasok alacsonyabb árakkal és megváltozott kedvezményekkel találkozhatnak.

Mávinform a vasúttársaság honlapján közölte, hogy

az új tarifa- és kedvezményrendszer bevezetésével összefüggő technikai átállás miatt szünetel majd a jegyértékesítés a MÁV pénztárainál, az automatáknál, a vonatok fedélzetén, online az Elvirában és a MÁV-appban is csütörtökön 22 órától péntek hajnali 3 óráig.

Fontos tudni, hogy az új bérletrendszerben csak kétféle tarifa van: a teljesárú és a 90 százalékos kedvezményt adó. Ez utóbbit a kedvezményre jogosultak, például azok a diákok vehetik igénybe, akik érvényes magyar nappali vagy esti diákigazolvánnyal rendelkeznek. A bérleteknek 2024. március elsejétől elérhető lesz immár a napijegy változata is. Ezek a 24 órára szóló Vármegye24 és Magyarország24 nevű díjtermékek.

Felhívták továbbá a figyelmet, hogy a MÁV-mobilalkalmazást frissíteni kell március 1-jén vagy azt követően. Ugyanakkor hiába a frissítés, az átállás nem ment zökkenőmentesen, a MÁV-app sokaknál még most is akadozik, vagy el sem indul egyáltalán, miközben az automaták sem működnek.

Az új tarifarendszerben a 14 év alatti gyermekek és a fogyatékkal élők ugyanúgy ingyen utazhatnak a helyközi közlekedésben, mint a nyugdíjasok vagy a nyugdíjszerű ellátásban részesülők. A 14 és 25 közötti fiatalokon kívül a közalkalmazottak továbbra is válthatnak 50 százalékos kedvezménnyel menetjegyet, például a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók, tűzoltók.

A menetjegyeknél 2024. március 1-jétől megszűnik a 90 százalékos, a 33 százalékos és a 20 százalékos kedvezménykulcs, így – a teljesárú és a díjmentes változat mellett – kizárólag az 50 százalékos kedvezményt adó menetjegyek maradnak.

Az ország- és vármegyebérletek esetében azonban nincsen 50 százalékos változat. Bérletekből kizárólag teljesárút vagy – jogosultság esetén – 90 százalékos kedvezményt adó változatot lehet vásárolni.

A BKK-járatokon érvényes a vármegyebérlet

Több héten át tartó huzavona után január végén eldőlt, hogy március 1-től a BKK-járatokon a Budapest-bérlet mellett az országbérletet és a Pest vármegyebérletet is elfogadják. A kölcsönös bérletelfogadást Karácsony Gergely főpolgármester, valamint Lázár János építési és közlekedési miniszter egyezsége nyomán az a hétoldalú megállapodás teszi lehetővé, ami az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), Budapest Főváros Önkormányzata, a BKK, a GYSEV, a MÁV-HÉV, a MÁV-START és a VOLÁNBUSZ között jött létre.

A Budapest-bérlet változatlanul érvényes a főváros egész területén a BKK járatai mellett a Volánbusz (kék) környéki és (sárga) regionális autóbuszain, a MÁV-HÉV járatain, valamint minden MÁV-START-vasútjáraton Budapesten belüli utazás esetén a 2. kocsiosztályon. A BKK-járatokon elfogadják a Pest vármegyére váltott havi vármegyebérletet, valamint a havi országbérletet is.

Csökkent a Budapest bérlet ára

Március 1-től az árak is változnak, a Budapest bérletért 9500 helyett 8950 forintot kell fizetni havonta. Az árcsökkenés érinti a félhavi, a negyedéves és az éves Budapest-bérleteket is, ezek március 1-jétől 6300 helyett 5950, 28 500 helyett 26 850 és 103 000 helyett 99 950 forintba kerülnek. A BKK közleményében jelezte, hogy időarányosan kompenzálják BKK-utalvánnyal azokat, akik már megvették az éves, a szemeszter- vagy a negyedéves bérletüket. 

Új tarifarendszer a MÁV-Volánnál

A MÁV-Volán-csoportnál a sokféle bérlettípusból mindössze kettő marad márciustól: a vármegye- és az országbérlet. Ez azt jelenti, hogy a kilométer alapú bérletek megszűnnek, az úgynevezett viszonylati menetjegyek és okosjegyek viszont megmaradnak – írja az Index. 

A teljes árú vármegyebérlet 9450 forintba, a tanuló vármegyebérlet 945 forintba kerül havonta. A teljes árú havi országbérletért 18 900 forintot, a tanuló országbérletért 1890 forintot kell fizetni.

Az új bérlet- és kedvezményrendszerről a MÁV egy weboldalt is indított, ami elérhető az ujtarifa.hu címen.