Engedett a MÁV a durván megemelt kerékpáros bérlet árából: a közel tízezer forintos ár helyett egy kedvezőbb ajánlatot kínálnak.

Március elsejétől jelentősen megdrágult a kerékpárral utazók vonatozása: az eddig távolságfüggően 235 forinttól kapható kerékpárjegyek és a 1340 forinttól induló bérletek helyébe két új tarifa lépett életbe, függetlenül az utazás hosszától:

  • az egységesen 500 forintos kerékpárjegy;
  • valamint a 9450 forintos kerékpár-országbérlet.

A Magyar Kerékpárosklub egy Facebook-bejegyzésben számolt be a legújabb fejleményekről a hivatalos oldalán, amelyet a hvg.hu szúrt ki. E szerint a MÁV az Építési és Közlekedési Minisztériummal (ÉKM) egyetértésben a felmerült aggályok miatt nyitott a kerékpáros országbérlet árának módosítására 4950 forintra.

A kerékpáros országbérlet tehát majdnem fele annyiba, 4950 forintba fog kerülni március 1-jétől.

Viszont nem lesz kerékpáros vármegyebérlet, ahogy azt a kerékpáros érdekképviselet eredetileg szerette volna. Ezen túl a Magyar Kerékpárosklub azon javaslatát is lesöpörték, hogy 500 forint helyett maximum 400 forint legyen az egyszer kerékpárjegy.

A bérletek tekintetében fontosnak tartjuk, hogy a kerékpárbérletek árazása a kerékpárjegyekhez logikailag illeszkedjen, mivel a kerékpárjegyek viszonylattól független árazásúak, ezért a bérletek tekintetében is szükségesnek tarjuk, hogy viszonylattól függetlenül egységes áron legyenek elérhetők. Ezt csak országos termékkel tudjuk biztosítani

– idézi bejegyzésében a nekik küldött MÁV-választ a Magyar Kerékpárosklub, akik a jó hírek sorában osztották meg azt is, hogy a Magyar Kerékpárosklub tagjai számára változatlanul megmarad a 25 százalékos vasúti tömegközlekedési kedvezmény a kerékpárjegyek árából.

Jelenleg dolgoznak azon, hogy ez a közeljövőben a bérletekre is érvényes legyen.