Januártól hat százalékkal emelik az otthonápolási díj alapösszegét, amely jelenleg 45 ezer forint. Magyarországon jelenleg több mint 30 ezren kénytelenek otthonukban gondozni tartósan beteg hozzátartozójukat.

Régóta kérik az emelést az Orbán-kormánytól az érintettek. Annyit sikerült elérni, hogy azok akik gyermeküket ápolják, megkapják a minimálbérnek megfelelő összeget, a többiek azonban jelenleg is csak bruttó 45 és 82 ezer forintos összeget kapnak havonta a beteg állapotától függően. Januárban 2 700 forintos emelést kapnak, a minimum tehát 47 700 forintra nő – számolt be róla az RTL Híradó.

Több mint 18 ezren írtak alá a petíciót, amit az ápolási díj megemelésért indítottak civil szervezetek. 

Igenis, nekik is jár, az, hogy minimálbért kapjanak. Legalább. És én még azt is mondom, hogy ott sem szabadna megállni. Addig kell vinni ezt a küzdelmet, amíg meg nem érti a társadalom, hogy ez egy munka.

– mondta Czirokné Kovács Nóra, a Lépjünk, hogy léphessenek! közhasznú egyesület elnöke.

A gondozás miatt évtizedekig nem tudnak visszalépni a munkaerőpiacra, ezért magasabb a gyermekek ápolási díja – közölte még tavasszal a Belügyminisztérium (BM). Most azt mondják: az adatok szerint a családtag ápolása nem egész életen át tart, és mellette, ha korlátozottan is, de lehet dolgozni.