Az ügy Nagy János, az Agrárminisztérium egykori helyettes államtitkára ellen folyamatban levő két büntetőügyi eljárással lehet összefüggésben. Az egyik ügyben hivatali vesztegetés elfogadásával és közokirat-hamisítással, a másikban hűtlen kezeléssel vádolják.

A nyomozás szerint a volt helyettes államtitkár utasítására a minisztérium ügyvédi irodákkal és cégekkel kötött szerződést, amelynek után háttérintézménye 2,2 milliárd forintot fizetett ki.

Csakhogy a tárcának nem volt szüksége a szerződésekre – írta meg az Index.

Az iratok szerint a milliárdos összegű pénzt megkapó ügyvédi irodák egy budapesti cégen keresztül egy svájci bankszámlára utaltak jelentős összegeket. A számla egy panamai offshore cég tulajdonában állt, ami Nobilis Kristóf milliárdos üzletember nevéhez köthető. Az üzletember feltűnése az Agrárminisztériumot érintő ügyben azért is figyelemre méltó – olvasható a Direkt36 cikkében –, mert egyik fia, Nobilis Márton a miniszter kabinetfőnöke volt a pénzmozgások idején, jelenleg pedig ugyanennél a tárcánál államtitkár.

A portál az ügyészségtől úgy értesült, hogy a nyomozók nemrég három embert hallgattak ki, akiket pénzmosással gyanúsítanak. Aztán a 24.hu arról számolt be, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda gyanúsítottként hallgatta ki Nobilis Kristóf milliárdos üzletembert abban a pénzmosás miatt indult eljárásban, amely az Agrárminisztériumot érintő, több mint kétmilliárd forintos hűtlen kezeléssel van összefüggésben.

Nobilis panasszal élt a gyanúsítása ellen, ügyvédje szerint nem követett el bűncselekményt.

Az ügyben november 21-én az ügyészség közleményt adott ki, amelyből kiderül, hogy a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség irányítása mellett négy személlyel szemben folyik nyomozás egy több mint kétmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésből származó pénzekre elkövetett pénzmosás bűntette miatt.

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség irányításával a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pénzmosás miatt folytat nyomozást abban a bűnügyben, ami egy hűtlen kezelés bűntette miatt már a Székesfehérvári Törvényszék előtt folyamatban lévő bűnügyhöz kapcsolódik. A büntetőeljárás során az ügyészség bűnügyi eljárási jogsegélyt bocsátott ki a svájci bűnügyi hatóságok felé. E jogsegélykérelemre adott válasz adatai és a nyomozás során összegyűjtött bizonyítékok alapján eddig négy személyt hallgattak ki gyanúsítottként pénzmosás bűntette miatt. A gyanúsítással szemben valamennyien panasszal éltek. A bejelentett panaszok közül az ügyészség három panaszt már elutasított. A nyomozás még nem zárult le, az vizsgálati szakban tart

– áll a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség sajtóközleményében.

Habár az ügyészség svájci jogsegélykérelme feltárta a hűtlen kezelésből származó pénzek útvonalát, Hadházy Ákos független parlamenti képviselő ennek ellenére Facebook-oldalán bejelentette, hogy  a svájci hatóságoknál is bejelentést tesz, mondván, hogy nem bízik a legfőbb ügyész vezette nyomozásban.

Több mint kétmilliárdos hűtlen kezeléssel vádolnak egy volt államtitkárt

Hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt állít bíróság elé a Fejér Megyei Főügyészség egy volt minisztériumi helyettes államtitkárt a társaival. A 24.hu szerint letöltendő szabadságvesztést kértek a bűnösségét tagadó politikusra.
Bővebben--->