A BIF pénteki közgyűlése jóváhagyta a részvényenként 20 forint osztalék kifizetését a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett jegyzőkönyv szerint.

A közgyűlés döntése értelmében a mintegy 5 milliárd forintnyi osztalékot az osztalékként kifizethető szabad eredmény és eredménytartalék terhére teljesíti a szabályozott ingatlanbefektetési társaságként működő cég. A BIF 2020-ra nem fizetett osztalékot.

Az osztalékot a beszámoló elfogadását követő 30 kereskedési napon belül fizetik ki, a részletes feltételeket és menetrendet május 10-ig teszik közzé.

A közgyűlés elfogadta a cég nemzetközi pénzügyi beszámolási szabvány (IFRS) szerint készített 2021. évi auditált mérlegét, ez alapján 8,171 milliárd forint mérleg szerinti eredményt értek el 2021-ben. A BIF éves konszolidált jelentése szerint befektetési célú ingatlanainak értéke 2021-ben 52 milliárd forintról 63 milliárd forint fölé emelkedett, az anyavállalatra jutó saját tőke értéke 42 milliárd forintról 50,5 milliárd forintra nőtt. Az ingatlanok bérbeadásával, hasznosításával és kereskedelmével foglalkozó BIF valamennyi ingatlana Budapesten található, többségében irodaház és emlékmű jellegű hotel.

A közgyűlés felhatalmazta az igazgatótanácsot saját részvény vásárlására, a közgyűlést követő 18 hónapban, 2023. október 29-ig. A saját részvények maximális értéke az alaptőke 25 százalékáig terjedhet, és a részvényenkénti ellenérték minimum 1 forint, a legmagasabb ár pedig az ügyletkötés időpontját megelőző 180 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagárának 150 százaléka lehet.

Igazgatótanácsi tagokat is választottak; Ungár Annát, Berecz Kristófot, Hárshegyi Frigyes Györgyöt, Tzetkov Juliánt, Vaszily Miklóst öt évre nevezték ki. 

A BIF részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, az elmúlt egy évben minimuma 199 forint, maximuma 270 forint volt.

(Az igazgatótanács tagja Vaszily Miklós, aki 50 százalékos tulajdonosa az Index.hu-t is birtokló Indamedia-csoportnak.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!