A kormány a Digi Távközlési és Szolgáltató Kkft. 100 százalékos társasági részesedésének a 4iG Nyrt. általi megvásárlását – tekintettel arra, hogy az Magyarország telekommunikációs ellátásbiztonságának biztosítása, a távközlési infrastruktúra megerősítése és munkahelyek versenyképesebbé tétele érdekében szükséges – közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősíti - olvasható a kormány rendeletében.

A gyorsan nagyra nőtt és állami megrendelésekben bővelkedő - valamint MNB-s kötvényvásárlással is megtámogatott - 4iG informatikai vállalat november végén jelentette be, hogy lezárult a Digi márciusban indított átvilágítása és szerződéskötési folyamata. Ennek eredményeként végleges megállapodást kötöttek a romániai RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi tévés és internetes érdekeltségeinek megvásárlásáról.

A tranzakció értéke 625 millió euró, megközelítőleg 232 milliárd forint. Az ügylet a hatósági eljárásokat követően 2022. januárjában zárulhat.

Gazdag karácsonya van a Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó 4iG-nek, a vállalat kedden jelentette be, hogy kifizette a Telenor távközlési szolgáltató montenegrói cégének vételárat, és a hatóságok is jóváhagyták az ügyeletet. Közleményük szerint a Telenor Montenegro a 2020-ban elért 44 millió eurós árbevételével és 413 ezer előfizetőjével piacvezető mobilszolgáltató az adriai országban.

Decemberben jelentette be a 4iG azt is, hogy megállapodást kötött Albánia legnagyobb mobilszolgáltatójának, az ALBtelecom 80,27 százalékos részvénycsomagjának a megvásárlásáról.

A 4iG-be a magyar kormány kiemelt német hadiipari partnere, a Rheinmetall AG is beszállna.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!