A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt péntekihez képest 757,89 pontos, vagyis 1,11 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárta a hetet.

Bár a héten a pünkösd miatt csak 4 kereskedési napot tartottak, a részvénypiac összforgalma 49,841 milliárd forintról 59,450 milliárd forintra nőtt heti összevetésben. A vezető részvények vegyesen teljesítettek.

A BUX enyhe csökkenéssel kezdte a hetet a kedvezőtlen nemzetközi hangulat miatt, de a hét további napjaiban egyre nagyobb ütemben emelkedett.

Lényeges kibocsátói hírek nem érkeztek, a befektetők figyelmét legfeljebb a céláremelések kelthették föl. A héten a Magyar Telekom, a Mol és az OTP részvényeit is magasabb árfolyam mellett ajánlották vételre külföldi elemzők - olvasható az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában.

A kereskedés pénteken különösen jól alakult, és nem csupán azért, mert a BÉT jobban teljesített az európai részvénypiacok többségéhez képest, hanem azért is, mert az osztalékjogosultság változása sem vetette vissza a tőzsdeindexet.

Az OTP és a Mol részvényeire péntekkel kezdődően már nem érvényes a 2023-as osztalék, vagyis a visszaesésük mindössze technikai jellegű, de ez a hatás is csak a Mol árfolyamát érintette jelentősebben.

  • A legnagyobb mértékű, 2,42 százalékos, vagyis 23 forintos emelkedéssel a Magyar Telekom zárt, árfolyama 972 forinton, összforgalma 1,785 milliárd forinton fejezte be a hetet.
  • A Richter 1,13 százalékos, 105 forintos emelkedéssel 9390 forintra erősödött 12,235 milliárd forintos összforgalom mellett.
  • Az OTP 1,86 százalékkal, 335 forinttal gyengült, árfolyama ezzel 17 670 forintra csökkent, összforgalma meghaladta a 27,920 milliárd forintot.
  • A Mol árfolyama 7,47 százalékkal, 226 forinttal 2800 forintra esett 12 milliárd forintot kicsivel meghaladó heti forgalomban.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 6157,44 ponton, a múlt péntekinél 0,82 százalékkal, 49,89 ponttal magasabban zárt.

Bezuhant a Mol, de még az OTP-nél is csökkenés látszik

A két blue chip árfolyama csökkent a péntek délelőtt, nincs azonban ok az aggodalomra, osztalékfizetés miatt zuhant az árfolyam. Cikkünkben áttekintjük a tőzsdei ralik aktuális helyzetét, megnéztük, mi várható a következő két évben. A május 30-i Macronomx Meetup – Növekedés és Egyensúly című szakmai konferenciánkon előadásokon és panelbeszélgetéseken keresztül mutatjuk be többek között a vállalatok tőzsdei belépésének lehetőségét és az azt befolyásoló makrogazdasági folyamatokat. Bővebben>>>

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!