Több mint 6 százalékkal emelkedtek a kínai internetes kereskedőóriás, az Alibaba részvényei, miután a cég hatalmas bírságot kapott a kínai szabályozó hatóságoktól. A társaság a hét végén nyilvánosságra hozott határozat szerint összesen 2,8 milliárd dollárt fizet majd a versenyjogi szabályok megsértése miatt.

A cég erre válaszként nyílt levélben köszönte meg az eljárást. Mint írták, az Alibaba nem tudott volna növekedni a megbízható kormányzati szabályozás és szolgáltatások nélkül, s a kritikus felügyelet, tolerancia és támogatás, valamint a vevők elfogadó hozzáállása kritikus fontosságú volt fejlődésünk szempontjából. Mindezekért hálával és tisztelettel tartozunk.

A Bloomberg hírügynökség megjegyzi, aligha lehet majd hasonló megnyilvánulást várni majd az amerikai nagy tech-óriások részéról, ha az ellenük folyó amerikai versenyjogi eljárások lezárulnak.

Az Alibaba vezetői hétfői elemzői konferencián azt nyilatkozták, hogy a múltbeli cégfelvásárlások vizsgálatán kívül már nem tudnak több olyan szabályozói eljárásról, amely a cég ellen folyna. Nagyon örülnek, hogy ezt a témát sikerült lezárni.

A cégre kirótt hatalmas bírság elérte a csoport 2019-es árbevételének 4 százalékát. Az indoklás szerint azért kapták, mert tisztességtelenül jártak el a platformjukat használó kereskedőkkel szemben. Arra kényszerítették ugyanis azokat, hogy kizárólag az Alibaba rendszerét használják termékeik online értékesítése során. Daniel Zhang az Alibaba vezérigazgatója egyébként azt mondta, nincs szükségük kizárólagosságra ahhoz, hogy a kereskedőket az oldalukon tartsák. A kínai hatóságok egyébként idén februárban tették közzé azokat az irányelveket, amelyek alapján szabályozni kívánják a nagy technológiai cégeik működését. Ugyanakkor az elemzők rámutatnak, hogy a kínai szabályozás szerint a büntetés mértéke elérhette volna a 10 százalékot is.

Az e-kereskedő cég hozzáállása jelentős változást jelez, hiszen 6 évvel ezelőtt éles hangon vágtak vissza a kormánynak, amikor az kritizálta a céget amiatt, hogy platformjaikon nagyon sok kereskedő árul hamisított termékeket - írja a Financial Times.

A mostani bírság ugyanakkor nem oldja meg a cég összes gondját. Az Alibabának még mindig jelentős átalakításokat kell végrehajtania pénzügyi üzletágán belül, miután a hatóságok leállították Ant nevű leányvállalatának tavaly őszre tervezett első nyilvános részvénykibocsátását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!