Csütörtökön az árupiaci részvények vezették az újraéledő moszkvai tőzsdét, aznap sok vállalat kétszámjegyű nyereséget ért el, de pénteken a részvények újra erős mínuszba kerültek. Az irányadó MOEX részvényindex 3,7 százalékos csökkenéssel, 2484,13 ponton zárt. Csütörtökön 4,4 százalékkal magasabban zárt. A dollárban denominált RTS index 2,7 százalékkal 829,6 pontra esett - írja a Reuters.

Csütörtököt megelőzően a moszkvai tőzsdén február 25-e óta nem kereskedtek részvényekkel. Ez volt a másnapja annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök lerohanta hadseregével a szomszédos Ukrajnát. A lépés Oroszország gazdasági elszigetelését célzó nyugati szankciókat és orosz ellenlépéseket váltott ki, amelyek mind pusztították volna a tőzsdét, amely ezért inkább nem indította újra a kereskedést.

Pénteken újabb rövidített nap volt több értékpapír esetében, vállalati kötvényekkel és eurókötvényekkel kereskedtek. A külföldiek kereskedésére vonatkozó korlátozások a shortolás tilalma mellett továbbra is fennmaradtak.

Az Aeroflot légitársaság 18,2 százalékot esett, 2009 eleje óta a leggyengébb szintjére zuhant, ami csak tetézte a csütörtöki 16 százalékos veszteséget. Az állami bankok közül a Sberbank és a VTB 3,5 százalékot, illetve 7,9 százalékot esett.

A Rosneft olajipari nagyvállalat és a Nornickel bányászati óriás 1,4 százalékos, illetve 0,4 százalékos nyereséggel jelentett kivételt.

A rubel árfolyama péntek délután erősödött: 3,6 százalékot hozott a dolláron, így a kurzus 93,6-os váltóval állt, ami március 1. óta a legerősebb értéke. A valutát az erősítette, hogy Vlagyimir Putyin elnök bejelentette, csak rubelfizetést fogadhat el a Gazprom a földgázszállításoknál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!