Az európai országok és az Egyesült Államok súlyos szankciókat léptettek életbe Oroszországgal szemben, amióta Moszkva február 24-én csapatokat küldött Ukrajnába. Erre válaszul március 23-án Vlagyimir Putyin elnök bejelentette, hogy a Gazprom EU-s szállítmányaiért csak rubelben fogadja el a kifizetéseket. (Hogy ez miért is tűnik irreálisnak, arról ebben a cikkben írtunk részletesen.)

Bár a szabályozás megvalósíthatatlannak tűnik, az látszik, hogy azért nem mindenhol van baja a devizákkal az oroszoknak: a Gazprom arra kérte India legnagyobb gázszállítóját, a GAIL (India) vállalatot, hogy dollár helyett euróban fizessen a gázimportért.

A GAIL hosszú távú gázimport-megállapodást kötött a Gazprom Marketing & Trading Singapore vállalattal évi 2,5 millió tonna cseppfolyósított földgáz vásárlásáról, és a Gazprommal folytatott kereskedelmet dollárban bonyolítja. Az indiai cég, amely importálja és elosztja a gázt, az ország legnagyobb gázvezeték-hálózatát is üzemelteti.

A Reuters úgy értesült, hogy a Gazprom a múlt héten levélben kérte a GAIL-től, hogy a vállalat a gázvásárlásokért járó fizetéseket dollár helyett euróban egyenlítse ki - közölték az ügyet ismerő források, hozzátéve, hogy az indiai állami vállalat még vizsgálja a kérést.

"A GAIL nem lát problémát az euróban történő fizetés rendezésében, mivel az európai országok euróban fizetnek az importért" - mondta az egyik forrás. A források szerint a szankciók azért nem érinthetik az euróban történő kifizetéseket, mert a GAIL szerződése a Gazprom szingapúri egységével van.

A nyugati szankciók bénító csapást mértek az orosz gazdaságra, de az Európai Unió, amely az orosz olajra és gázra támaszkodik, elállt attól, hogy korlátozza az energiaimportot, és továbbra is euróban fizet.

India egyelőre tartózkodott Oroszország nyílt elítélésétől az Ukrajna ellen indított humanitárius válságot okozó háborúja kapcsán. Bár az indiai vezetés felszólította Moszkvát az ukrajnai erőszak befejezésére, és több nyugati országgal ellentétben nem tiltotta be az orosz olaj- és gázimportot. Sőt, az indiai vállalatok felkapkodják az orosz olajat, mivel az mély kedvezménnyel kapható, miután egyes vállalatok és országok elkerülték a Moszkvától való vásárlást.

A Reuters forrásai szerint a Gazprom eddig a GAIL-lel kötött szerződésben vállalt mennyiségeket szállítja.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.