Magyar Nemzeti Bank a tegnapi hosszú futamidejű betéti tenderét követően 2022. október 6-án megtartotta egyhetes kötvény aukcióját és az egyhetes betéti tenderét, amelyeken összesen további 3115 milliárd forintnyi bankrendszeri likviditást kötöttek le. Az egyhetes betétben 3113 milliárd forintot helyeztek el a bankok, míg a diszkontkötvénybe 2 milliárd forint került.

Ahogy a monetáris tanács kamatdöntő ülésén jelezte, a likviditás szűkítésével és a transzmisszió erősítésével folytatódik a monetáris kondíciók szigorítása. Az MNB három új likviditáslekötő eszközével az első hét tapasztalatai alapján a vártnál gyorsabb ütemben szűkül az egyhetes betétben lekötött likviditás mennyisége: az elmúlt hónapok – jellemzően 9000 milliárd forint feletti - állománya a mai tenderen mintegy harmadára csökkent.

Az MNB azzal számol, hogy a likviditásszűkítés tovább folytatódik: a következő időszak hosszú betéti tenderein további források kerülhetnek lekötésre, amelyet kiegészíthet a diszkontkötvény fokozatosan felépülő, a piaci szereplők igényeihez kötődő állománya. A jegybank a jövő héten tovább folytatja a likviditáslekötő tendereit.

Bejött-e az új eszköz a forintnak?

forint árfolyamát az események alig mozdították meg. Az euró ára egész nap 421-424 forint között maradt, a délutáni órákban gyengült a forint. A dollárral szemben is gyengült a forint délutánra, 431 forint fölé ugrott az árfolyam. A svájci frankot 435 forint környékén jegyezték. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!