Alaposan lemaradt az energetikai szektor az elmúlt hetek tőzsdei száguldásában. Az S&P 500 szektorális alindexe október vége óta közel 3 százalékot zuhant, egy olyan időszakban, amikor nagy index 16 százalékot emelkedett. Az év egészében 24 százalékkal erősödött a vezető index, míg az alindex 4,8 százalékkal esett, így a második legrosszabbul teljesítő szektorrá vált az amerikai tőzsdéken.

Az energetikai szektor még akkor is szenvedett, amikor más, gazdaságilag érzékeny ágazatoknak, például a bankoknak és a kis kapitalizációjú részvényeknek végre sikerült bekapcsolódniuk az emelkedésbe, miután általánosan elfogadottá vált a narratíva, amely szerint sikerült az amerikai gazdaságnak a puha landolás, azaz a recesszió nélküli lassulás a kamatemelések ellenére is.

Az alulteljesítés egyik fő oka az olajár erőteljes visszaesése volt. Az amerikai nyersolaj ára szeptember vége óta több, mint 20 százalékkal, hordónként 73 dollár körüli szintre esett. Szakértők szerint ez elsősorban az erős kínálatnak volt betudható, ami a lanyha kínai és európai kereslet miatti aggodalmakkal párosult – írja elemzésében a Reuters.

-Jelenleg az olajárak irányítják a részvényárfolyamokat, ha azok kitörnének, akkor ez a szektor nagyon gyorsan elkezdene felzárkózni - mondta Matthew Maley, a Miller Tabak vezető piaci stratégája.

 

A Wells Fargo Investment Institute (WFII) stratégái a héten "semlegesről" "kedvezőre" emelték az energiaszektor besorolását, szerintük ugyanis az olajárak hamarosan elérik a mélypontot, majd az évet magasabban zárják. Szerintük komoly hajtóerőt jelentetnek a közel-keleti feszültségek és az OPEC termeléssel kapcsolatos intézkedései.

Az amerikai nyersolaj ára pénteken nap közben 4,5 százalékot is ugrott, majd visszakorrigált, miután több olajszállító tartályhajóval kapcsolatban is bejelentették, azok a Vörös-tenger helyett más irányba mennek. Mindezt azért, mert az Egyesült Államok és Nagy-Britannia az éjszaka folyamán légi és tengeri csapásokat mért a jemeni húszi célpontokra.  Bár a Vörös-tengeri problémák megoldása nyilván kedvezőtlen lenne az olajárra nézve, azonban úgy tűnik, hogy a helyzet eszkalálódik, és a kockázatoknak feljebb kellene hajtania az olajárakat elemzők szerint. Igaz, az Egyesült Államok például még a csapások megkezdése előtt hetekkel elkezdte feltölteni stratégiai olajkészeleit, Szaúd-Arábia pedig csökkentette a kiszállított olaj árát.

Másik fontos tényező lehet a gyorsjelentési szezon.

Az LSEG adatai szerint az energiaipari lesz a legrosszabbul teljesítő szektor az amerikai piacon, az összesített profitja közel 26 százalékkal zuhanhat. Emiatt azonban történelmi mélypontra zuhant a részvények értékelése, az átlagos árfolyam/nyereség hányados (P/E) 10 re csökkent, szemben az S&P 500 átlagos 22-es értékével.

 

Idén azonban már növekedhet a profit, igaz, kisebb ütemben, mint a többi szektorban. S hiába jelenthetnek ezek a részvények jó fedezetet a geopolitikai feszültségekkel szemben, sokan attól tartanak, hogy a globális gazdaság lanyha teljesítménye miatt nem nagyon várható emelkedés az olaj árában. Így valószínűleg idén sem ez lesz a nyerő befektetés.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!