Csődeljárást kezdeményezett vállalatainál az elmúlt időszak egyik legismertebb és legbefolyásosabb kriptoügyi cégvezetője és befektetője, Sam Bankman-Fried: a Delaware államban indított eljárással eldőlni látszik, hogy képtelen lesz megmenteni birodalmát – írja a Bloomberg alapján a 444.

Az eljárás 130 vállalkozást foglal magában, köztük az amerikaiaknak fenntartott FTX US kereskedőfelületet, mellyel kapcsolatban Bankman-Fried napokon át hangsúlyozta, hogy ezt nem érintik az FTX nehézségei, illetve a befektetőcégét, az Alameda Research-et is. A Financial Times cikke szerint az eljárás nem vonatkozik ugyanakkor a bahamai bejegyzésű FTX Digital Markets Ltd-re, mert ott a pénzügyi felügyelet eljárást indított, és a felszámolóbiztos engedélyével lehet csak hozzájutni az eszközállományhoz.

Bankman-Fried az amerikai csődvédelmi törvény 11. fejezetének eljárást indíttatta el, ilyenkor van még némi esély legalább, hogy a vállalat tovább működjön addig, amíg visszafizetik a befektetőiket. Ugyanazzal a lendülettel lemondott a vezérigazgatói posztról, John J. Ray III veszi át a helyét.

Várható volt

Az egyik legjelentősebb kriptotőzsde gyakorlatilag napokon alatt dőlt romokba, miután kiderült, hogy az FTX likviditási gondokkal küzd és felmerült a gyanú, hogy Bankman-Fried részben az FTX által kibocsátott tokent, az FTT-et használhatta tőkefedezetként a kriptos befektetőcége, az Alameda Research működéséhez. Rövid ideig úgy nézett ki, hogy a céget a legnagyobb riválisa, a Binance vásárolhatja fel, de aztán a vállalatot vezető Changpeng “CZ” Zhao az FTX átvilágítása után közölte, hogy elállnak a tranzakciótól.

A tisztázatlan tőkeháttér és az összeférhetetlenségi aggályok napvilágra kerülése után menekülni kezdtek az ügyfelek a tőzsdéről, ami idővel fizetésképtelenné vált. Párhuzamosan számos befektető hátrahagyta az FTX-t, és több amerikai és nemzetközi pénzügyi hatóság is vizsgálódni kezdett. Ebben a környezetben kellett volna Bankman-Friednek hat-nyolcmilliárd dollárt összeszednie, hogy felszínen tartsa a cégeit.

Történelmi bukó

Bankman-Fried és cégeinek kálváriája az egész kriptoökoszisztéma számára jelentős károkat okozott: szakmai eseményeken és a médiában is a legtöbbet szereplő, politikusokkal és hatóságokkal a legtöbbet egyeztető cégvezető volt a kriptovilágban, aki épp azt a képet közvetítette, hogy itt egy komoly, a mainstream pénzügyi világgal összeegyeztethető szektorról van szó.

Bankman-Fried pár nap alatt veszítette el közel 16 milliárd dollárosra becsült vagyonát is, a Bloomberg összesítése szerint még soha nem volt milliárdos a listájukon, aki ennyire rövid idő alatt vesztette volna el vagyona ekkora hányadát.

A Napi.hu is megírta csütörtökön, hogy az FTX bedőlése az egész kriptodeviza-piacot megrengetheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!