Az Interpol vörös körözési listája azt jelenti, hogy a keresett személyt kiadatás vagy más jogi eljárás céljából a szervezet tagjai keressék meg és tartóztassák le. Az Interpol minden tagállama számára ezután kötelező lesz őrizetbe venni Hernádit, ha megtalálják vagy fennakad valamilyen közúti ellenőrzésen, esetleg repülőtéren. Ugyanakkor a lap szerint Magyarországnak  nem kötelező kiadni a Mol vezetőjét az Interpol körözés alapján, a magyar állampolgársága ettől megvédi. Az európai elfogatóparancs alapján azonban elvileg kötelező lenne.

A Mol vezetőjét már régóta szeretné kihallgatni a horvát bűnügyi hatóság egy 10 millió eurós korrupciós ügy miatt, melyben a volt horvát kormányfő, Ivo Sanader is érintett. Ő jelenleg előzetes letartóztatásban van, első fokon tíz évre ítélték. Hernádit azzal gyanúsítják, hogy lefizette Ivo Sanadert, így tudta megszerezni az INA fölött a Mol az irányítást, annak ellenére, hogy magyar olajvállalat nem rendelkezik a részvények többségével.

Mindazonáltal az Interpol honlapján a Mol vezetője jelenleg még nem szerepel - szerepel viszont a kenyai Fehér Özvegy, akit a kenyai terrortámadásokért keresnek, vagy a magyar szélhámos Klivinyi Zoltánt -, aminek az MTI szerint oka lehet, hogy a kérelem még nem érkezett meg, elbírálás alatt áll, vagy csak a rendőrségek számára hozzáférhető. A hírügynökség kérdésére a hírt a horvát rendőrség igazgatósága megerősítette, az Interpol viszont nem kommentálta a hírt. Az Országos Rendőrfőkapitányság az MTI kérdésére azt nyilatkozta, hogy hozzájuk nem érkezett hivatalos elfogatóparancs.

Korábban a Mol minden fórumon tagadta, hogy megvesztegetéssel jutott volna a cég irányításához. A Központi Nyomozó Főügyészség korábban az ügyben nyomozást folytatott és tavaly megszüntette az eljárást, mert álláspontjuk szerint Hernádi Zsolt nem követett el bűncselekményt.

Az olajcég jelenleg igen kemény alkudozásokat folytat az INA-val kapcsolatban a horvát állammal. Többek között egy több mint 80 milliárdos pert helyezett kilátásba a korábbi kettejük között született szerződések megszegéséért (az INA gázüzletágának vesztesége miatt). Elemzők korábbi véleménye szerint a jelenlegi folyamatok nem elsősorban Hernádi személyéről hanem a Mol és az INA viszonyáról, az INA irányítási jogainak visszaszerzéséről szólnak.

Nemzetközi jogászok ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy Horvátországnak továbbra sincs uniós bűnügyi jogsegélyegyezménye Magyarországgal, ami azt jelentené, hogy amíg azt a tagállamok egységesen - köztük Magyarország - jóvá nem hagyják, Magyarországnak nem kell kiadnia Hernádit.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!