A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. honlapján található összesítés szerint jelenleg nyolc különböző sorozat van forgalomban a PMÁK-konstrukcióból, mely egy adott időszak inflációját veszi figyelembe a kamat számításakor és erre egy előre meghatározott kamatprémiumot is fizet. Az ilyen típusú papírokban a legfrissebb adatok szerint július végén számottevő, 317,3 milliárd forintnyi lakossági megtakarítás pihent.

A legtöbb pénz a 2015/J sorozatban volt július végén, mely 98,35 milliárd forintnyi lakossági befektetést tartalmazott. Ez a kötvény idén januárban 10,2 százalékos hozamot fizetett 5,2 százalékos infláció mellett, ha idén novemberre 1,5 százalék körüli pénzromlást feltételezünk, akkor ez a kamat 3,7 százalékkal eshet vissza, ami változatlan állományt feltételezve önmagában 3,6 milliárd forint megtakarítást jelent az államháztartásnak.

Komoly összeg, 54,2 milliárd forint volt a 2015/L sorozatú kötvényben is, melynek hozama az októberi inflációhoz kötött, ami felett 2,5 százalékos kamatprémiumot fizet az eszköz. Így tavaly novemberben a hatszázalékos októberi drágulás mellett 8,5 százalék volt az éves kamat, azonban ez az 1,5 százalék körüli jelenlegi inflációval számolva 4 százalékra csökkenhet az idén. Csak ezen a változáson csaknem 2,5 milliárd forint megtakarítása lehet a kormánynak, változatlan állománnyal számolva.

A többi sorozaton egymilliárd forint alatti megtakarítást érhet el az állam, de például a januári inflációhoz kötött 2015/K sorozat már az idén 0,7 milliárd forint spórolást jelenthetett, emellé 2014-ben várhatóan még egy közel egymilliárdos megtakarítás párosul, hiszen az év első felében még alacsony maradhat az infláció.

Azt mindenképpen érdemes kiemelni, hogy összességében az alacsony pénzromlási ütem valószínűleg kedvezőtlen a költségvetés számára, hiszen a tervezettnél kisebb áfabevétel keletkezik, amit messze nem kompenzál az inflációhoz kötött kötvényeken elért nyereség.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!