Az elmúlt napok gyengülését követően az idei év legalacsonyabb szintjének közelében, 1,05 alatt jár az euró/dollár keresztárfolyam. A közös európai deviza a harmadik negyedévben 3 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben és ez zsinórban már a harmadik olyan negyedév, amikor gyengül. Az elmúlt időszakban egyszerre több olyan hatás is érte az eurót, amely gyengítette árfolyamát. Annyira, hogy a nagy befektetési bankok devizastratégái már ismét a dollárral szembeni paritás, azaz az egy az egyben árfolyamszint visszatérését vizionálják.

Halálkereszt az euró/dollár árfolyamban
Halálkereszt az euró/dollár árfolyamban
Kép: stooq.com, Economx.hu

 

Eközben a keresztárfolyamban kialakult az úgynevezett halálkereszt kombináció is, az 50 napos mozgóátlag felülről metszette a 200 naposat.

Ezt a kereskedők általában hosszabb távú trendfordulóként értelmezik, s sok trendkövető stratégiát alkalmazó portfólió hajlamos ilyenkor eladási, azaz az euró további gyengülésére játszó pozíciókat nyitni.

A dollár ereje persze nem meglepő, hiszen az elmúlt hetekben a piacon egyre erőteljesebbé válik a meggyőződés, a magasabb dollárkamat szintek akár hosszabb időn keresztül is fennmaradhatnak. Ezt jól jelzi, hogy már nemcsak a rövidebb, hanem a hosszabb lejáratú amerikai államkötvények hozama is masszív emelkedésnek indult, a 10 éves papíroknál lassan közelíti az 5 százalékot.

De a dollár erejétől függetlenül vannak olyan az eurózónát érintő specifikus tényezők is, amelyek a gyengülés irányába mutatnak. Ilyen például az olajárak elmúlt időszakban tapasztalt emelkedése. Az eurózóna különösen érzékeny az olajárak változására, hiszen az unióban elérhető olajtermékek több mint 90 százaléka importból származik. Az olaj árfolyama az elmúlt negyedévben közel harminc százalékkal került feljebb dollárban számolva és ráadásul a további drágulás sem kizárt.

Jordan Rochester, a Nomura devizastratégája szerint közvetlen összefüggés van az olajárak és az euró árfolyama között. Úgy látja, ha az energiahordozó hordónkénti árfolyama 100 és 110 dollár közé emelkedik, akkor gyorsan elérkezhet a paritás az euró/dollár keresztárfolyamban. A befektetési bank alapforgatókönyve egyébként 1,02-re várja az év végére a keresztárfolyamot.

Jens Eisenschmidt, a Morgan Stanley európai vezető közgazdásza arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani helyzetben nem csak az energiaárakra érzékenyebb az eurózóna gazdasága de a geopolitikai kockázatoknak is jobban ki van téve – írja a Reuters.

Persze a gyenge eurónak elvileg vannak kedvező hatásai is az európai gazdaságra, hiszen alaphelyzetben az növeli az európai cégek exportjának versenyképességét. A mostani helyzetben viszont valószínűleg fontosabb az, hogy erősíti a magasabb olajárak negatív hatását.

Ugyanakkor az Európai Központi Bank a jelek szerint egyelőre nem aggódik a közös deviza miatt. Egyrészt azért, mert az euró/dollár keresztárfolyamnál az európai jegybankot jobban érdekli a közös deviza kereskedelemmel súlyozott indexének változása. Ez alig 0,9 százalékot esett az elmúlt negyedévben és két százalékkal magasabb annál, mint tavaly év végén.

Amikor tavaly az euró dollár keresztárfolyam benézett a paritás alá az EKB mindössze annyit mondott, hogy szorosan nyomon követi a közös deviza árfolyam-alakulását, elsősorban annak inflációra gyakorolt hatása miatt. Azonban kívánatosnak tartott keresztárfolyamot nem fogalmaztak meg.

Az amerikai kötvényhozamok emelkedésében egyébként nyilván szerepet játszott az is, hogy ismét megemelték az amerikai adósságplafon mértékét. Emiatt tovább növekszik majd az amerikai államkötvények kínálata a tőkepiacon. Azonban nemcsak az Atlanti-óceán túlpartján vannak fiskális szempontból problémák.

Olaszország beleköpött a levesbe

Az euró árfolyamának nem tett jót az olasz államkötvényhozamok múlt héten megindult emelkedése sem. Ez annak köszönhető, hogy az olasz kormány jelezte, jelentősen megemelnék a költségvetési hiánycélt.

Francisco Peshawar, az ING devizastratégája arra hívta fel a Reuters figyelmét, hogy a 10 éves olasz államkötvények hozam felára a múlt héten elérte a 200 bázispontot a hasonló lejáratú német államkötvényekéhez képest. Márpedig ez az a szint, ahol jelentősen meg szokott nőni a korreláció az euró árfolyama és az olasz kötvényhozamok között. Ennek oka, hogy Franciaország után mennyiségét tekintve a kibocsátott olasz államkötvények állománya a legnagyobb az eurózónán belül, így ezek árának mozgása jelentős hatással van az egész piacra.

Ha az olasz kötvénypiacon tovább romlik a helyzet és nem reagál az EKB gyorsan a befektetők megnyugtatására, akkor hamar itt lehet a paritás körüli árfolyam – mondta a szakértő.

Az euró malmára valószínűleg az hajthatná a vizet, ha az amerikai gazdaság ténylegesen a gyengülés jeleit itt mutatná. Ezzel ugyanis enyhülnének a magasabb amerikai kamatokra vonatkozó várakozások. A Bank of America elemzői úgy látják, a magasabb amerikai munkanélküliség és alacsonyabb infláció kombinációja együttesen negatívan hatnának a dollárra.

Zuhannak az állampapírok, de nem ám akárhol

Megállás nélkül esik az amerikai államkötvények árfolyama, így hozamuk olyan szinthez közelít, amire utoljára a 2008-as válság előtt volt példa. Mi válthat ki ilyen reakciót a világ legbiztonságosabbnak tartott értékpapírjainál? Bővebben --->

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!