Az euró 349,91 forinton forgott este hét órakor, 2 forint 63 fillérrel emelkedett a közös európai fizetőeszköz árfolyama a reggeli 347,28 forinthoz képest. A napi kereskedésben a 346,98 és a 350,07 forint közötti sávban mozgott az euró jegyzése.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét, és a kamatfolyosó sem változott. A döntések kihirdetése, 14 óra után gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, a kamatdöntő ülésről kiadott közlemény megjelenésekor, három órakor viszont erősödni kezdett a forint, majd végül négy óra után újra irányt váltott és gyengülésnek indult a forint - írja az MTI.

Elemzők nem is vártak változást a fő monetáris eszközökben, hanem arra voltak kíváncsiak, hogy a kamatdöntés indoklásában megjelenik-e a monetáris szigorítás lehetősége, miután Virág Barnabás, az MNB alelnöke a múlt héten arról beszélt, hogy akár már júniusban érdemes lehet megfontolni a kamatemelést, mivel a tartósan magas infláció kockázata március óta egyértelműen megnőtt.

A közleményben a monetáris tanács világos jelzést küldött, megerősítve, hogy "az árstabilitás biztosítása és az inflációs kockázatok csökkentése érdekében proaktív módon készen áll a monetáris kondíciók szükséges mértékű szigorítására". A jegybank szerint az infláció a következő hónapokban is változékonyan alakul. Hozzátette, hogy "változatlanul kulcsfontosságúnak tartja az állampapír-vásárlási programot".

Ha júniusban kamatot emel az MNB, azzal Magyarország elsőként lépne a monetáris szigorítás útjára az európai uniós tagállamok közül.

A dollárért reggel hét órakor 283,95 forintot, este viszont már 285,90 forintot kellett adni.

A svájci frank árfolyama a reggeli 316,85 forintról 318,91 forintra kúszott fel estére.

Két órakor, a kamatdöntés közzétételekor 348,64 forinton állt az euró jegyzése, a dollár 284,45 forinton, a svájci frank pedig 317,76 forinton forgott. Délután három óra után néhány perccel az eurót 347,64 forinton, a dollárt 283,70 forinton, a svájci frankot pedig 316,55 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon.

Az euró 1,2240 dolláron forgott este hét órakor, 0,20 százalékkal erősödött az előző napi záráshoz képest. A napi kereskedés során az 1,2212 és 1,2267 dollár közötti sávban ingadozott az árfolyam.

A svájci frankhoz képest 0,13 százalékkal drágult a közös európai fizetőeszköz, 1,0972 frankon jegyezték.

Egy dollárért 0,8963 frankot adtak, 0,06 százalékkal gyengült az amerikai deviza. A jenhez képest azonban 0,12 százalékkal erősödött a dollár, 108,88 jenen jegyezték kedd este.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!