A román bank több, mint tízezer ügyfele rendelkezik svájci frank hitelekkel, ezek részbeni elengedése illetve román lejre való átváltása a következő fél évben, adó után 25,5 milliárd forintos veszteséget okoz. A teljes összeget a harmadik negyedévben számolta el a bank, ezzel az elemzők lényegében nem számoltak. A nemteljesítő hitelek állománya a harmadik negyedévben 68 milliárddal nőtt, ebből 24 milliárddal Oroszországban.

Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese ma reggeli sajtótájékoztatóján elmondta, a normális üzleti tevékenység nézve igen sikeres volt a harmadik negyedév. A magyar egységek adózott eredménye 20, a bolgár banké 40 százalékkal nőtt. Az orosz bank vesztesége feleződött (alig 2 milliárd), és Ukrajnában is javult a működés, igaz, a 2008 előtt folyósított hitelek egy részének leírása miatt itt 17,5 milliárdos negyedéves veszteség képződött.

Három egyedi tétel rontotta a számokat, a magyar fogyasztói szerződéseknek kapcsolódó jogszabályváltozások 6,5, a horvát svájci frank hitelek 6,3, a román frank hitelkonverziós program 25,5 milliárd forint veszteséget hozott. Romániában folynak a devizahiteles perek, a jegybank ajánlásokat fogalmazott meg a bankok számára a hitelek egy részének elengedésére és konvertálására, illetve a Banca Transylvania már sikeresen folytat egy ilyen jellegű programot és nem akartunk lemaradni - mondta Bencsik. A konverzió decembertől vehető igénybe. A leírás összege azt feltételezi, hogy minden ügyfél él ezzel a lehetőséggel. Szerbiában is voltak jogszabályváltozások a hitelesek érdekében, de ez csak pár száz milliós veszteséget hoztak.

A napi.hu kérdésére Bencsik elmondta, Ukrajnában is jelentős a deviza hitel állomány. A bankszövetség és a jegybank ajánlásai itt is megfogalmaztak bizonyos elveket, de az ezek által érintett ügyfélkör viszonylag kicsi, így nem gondoljuk, hogy a devizahitelek ügye a régióban további komolyabb veszteségeket hozna az OTP-nek - fogalmazott a vezérigazgató-helyettes.

Csoportszinten csökkent a konszolidált nettó hitelállomány, a nem teljesítő hitelek aránya árnyalatnyival javult (19,2 százalékra, másfél évvel ezelőtt még 20 százalék volt). Az OTP tőkemegfelelési mutatója, a CET1 a harmadik negyedév végén 13,5 százalék volt, a likviditási tartalék tovább nőtt és eléri a 7,4 milliárd eurót.

Bencsik kifejtette, Magyarországon kezdünk az elszámolási és forintosítási folyamat végén járni, már csak a fogyasztási gépjármű hitelek forintosítása van hátra, de ennek költségeit is már figyelembe vettük. Több, mint 1,2 millió ügyfél adatait számoltuk át és értesítettük A magyar piacon a jelzálog folyósítások tavaly óta 45 százalékkal nőttek, a kisvállalkozások hitelei pedig 14 százalékkal bővültek. A gazdaság szempontjából sikeres a program, ennek keretében mintegy 300 milliárd forintot helyezett ki az OTP.

A bolgár DSK 2008 óta 222 milliárd forinttal járult hozzá az OTP csoport eredményéhez, részesedése a bolgár lakossági bankpiacon továbbra is 30 százalékos.

Ukrajnában az a jó hír, hogy tovább csökkent az OTP kitettsége, de a negyedik negyedévre is jut egy komolyabb céltartalékolás. Az ukrán faktoring cég 20 milliárd forintos állományának áttekintése most folyik, ez további veszteségforrásnak tűnik.

A hitelközvetítési jutalékok napokban felmerült maximálása kapcsán egy kérdésre Bencsik elmondta, helyes, hogy szigorúbb e szektor szabályozása is, nem ez fogja érdemben befolyásolni a hitelkeresletet. Kiemelte, mindenesetre továbbra is mindent megtesznek, hogy növeljék a hitelállományunkat.

A bankadóról Bencsik elmondta, ez egy súlyosan negatív tényező a magyar gazdaságban, üdvözlendő, ha ez tovább csökken, de ez az OTP szempontjából nem függ össze a hitelpiaci aktivitással.

A vezérigazgató helyettes kérdések kapcsán kitért arra,hogy a jövőre tervezett kétféle bankadó kedvezmény (10 milliárd azoknak a bankoknak,akik növelték a hitelezési aktivitásuk az 5 milliárd azoknak, akik az orosz és ukrán piacon jelentős veszteséget szenvedtek el) érintené az OTP-t, de ezt nem kívánta számszerűsíteni és különösen nemkívánatos az ezzel kapcsolatos EU-álláspontot illető találgatásokba belemenni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!