A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a piaci várakozásoknak megfelelően 30 bázisponttal 1,50 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot.

A döntés indoklásában a jegybank megerősítette szándékát a kamatemelési ciklus folytatására mindaddig, amíg az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célnál stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak. A monetáris tanács jelezte szándékát egyúttal az állampapír-vásárlási program fokozatos, a piaci stabilitás fenntartásának szempontjait figyelembe vevő kivezetésének megindítására is.

A forint fél százalékot erősödött a főbb devizákkal szemben kora estére a kora reggeli árfolyamához képest. Az eurót reggel nyolc órakor 349,90 forinton jegyezték, majd este hat órára 348,20 forintra csökkent a jegyzése, ami a forint 0,5 százalékos erősödésének felel meg.

Napközben 347,86 és 350,61 forint között alakult az euró jegyzése. Az eurót hasonló szinten legutóbb több mint két hónapja, június közepén jegyezték - írta az MTI.

A dollár jegyzése a kora reggeli 297,92 forintról 296,45 forintra csökkent estére, ami szintén fél százalékos forinterősödésnek felel meg. A kedden elért árfolyamán legutóbb július első hetében jegyezték a forintot a dollárral szemben.

A svájci frank jegyzése kedd estére 324,80 forintra csökkent a reggel nyolc órai 326,29 forintról. A forint fél százalékkal erősödött a svájci frankkal szemben is kedden. A kedden elért jegyzésre legutóbb július közepén volt példa a svájci frank esetében.

Augusztusban a forint erősödött mindhárom devizával szemben. Kedd esti jegyzésén a hó eleji kezdéshez képest 2,8 százalékkal állt erősebben az euróval, 1,8 százalékkal erősebben a dollárral és 2,5 százalékkal erősebben a svájci frankkal szemben.

A térségbeli devizák gyengültek augusztusban az euróval szemben, a lengyel zloty 2,6 százalékkal, a cseh korona 0,2 százalékkal, a román lej 0,3 százalékkal.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!