A svájci szövetségi vámhivatal adatai szerint májusban több mint 3 tonna aranyat szállítottak Svájcba Oroszországból. Ez az első szállítmány az országok között február óta. Egyszerűen az országban kezdett elfogytak az aranykészletek, amelyekkel kiszolgálhatták volna a biztos befektetéseket kereső ügyfeleket. Vagyis nem tudtak aranytömböket eladni abban a mennyiségben, amennyire kelendők lettek a magas infláció mellett.

A szállítmányok a múlt hónapban a kulcsfontosságú finomító központba irányuló aranyimport mintegy 2 százalékát tették ki. Ez egyben az orosz aranyrudak megítélésének megváltozását is jelentheti, amelyek az inváziót követően tabuvá váltak. A legtöbb finomító lemondott az Oroszországból származó új arany behozatalára, miután a London Bullion Market Association törölte az ország saját gyártóit az akkreditáltak listájáról – írja a Bloomberg.

Bár ezt úgy tekintették, mint a friss orosz arany de facto kitiltását a világ egyik legnagyobb londoni piacáról, a szabályok nem tiltják meg, hogy más finomítók orosz fémet dolgozzanak fel. Svájcban négy nagy aranyfinomító működik, amelyek együttesen a világ aranytermelésének kétharmadát kezelik. A vámhatóságok szinte az összes aranyat finomításra vagy egyéb feldolgozásra szántként regisztrálták, ami azt jelzi, hogy az ország valamelyik finomítója vette át. Viszont nem tudni, ki lehetett a vevő, mert az ország négy legnagyobb üzeméből mindegyik tagadta, hogy ő vette volna át a szállítmányt.

Orosz palládiumot is vásárolnak

Márciusban legalább két nagy aranyfinomító megtagadta az orosz rudak újraolvasztását, noha a piaci szabályok ezt lehetővé teszik számukra. Mások, mint például az Argor-Heraeus, azt mondták, hogy elfogadják a 2022 előtt Oroszországban finomított termékeket, amennyiben dokumentumokkal igazolják, hogy ez nem jelent pénzügyi előnyt egy orosz személy vagy szervezet számára.

Egyes vásárlók továbbra is óvatosak az orosz nemesfémekkel, beleértve a háború előtt vert rudakat, amelyekkel még mindig lehet kereskedni a nyugati piacokon. A palládium esetében ez tartósan megzavarta a londoni spot árakat és a New York-i határidős jegyzéseket, mivel az utóbbiaknál nagyobb a kockázata annak, hogy Oroszországból származó rudakat kapnak. Svájc április óta kis mennyiségű palládiumot importál Oroszországból, amely a világ legnagyobb kitermelője - ahogy azt a News Metal is megírta.

Svájcban egyébként több orosz oligarcha is megpróbálta kijátszani a szankciókat. Köztük a céganonimitárst kihasználva páran sikerrel is jártak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!