A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa szerint alkalmas a fogyasztók megtévesztésére az Olympos Top Kft.-nek az a magatartása, hogy korábbi ötcsillagos, Olympos márkanevű rostos citromlé termékéhez képest lényegesen megváltozott eredetű és összetételű, azonos elnevezésű termékét "Eredeti Olympos-minőség" és "Válogatott mediterrán alapanyagból készült" felirattal forgalmazza. A vállalkozást ezért egymillió forint bírsággal sújtotta és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül.
Az ügy előzménye az, hogy a kft. elhatározta, hogy a már húsz éve Görögországból származó, nem fagyasztott citromsűrítményből olyan ötcsillagos Olympos citromlevet fog gyártani, amelyhez C-vitamint is adagol. Az 1997. decemberben kelt gyártmánylapja és ahhoz mellékelt címketerve azt tartalmazza, hogy "Eredeti Olympos-minőség. Válogatott mediterrán alapanyagból készült. (...) keverjen össze 3 deciliter vizet 1 deciliter Olympos citromlével és ízlése szerint cukorral. Az így elkészített ital tartalmazza a felnőtt ember számára ajánlott napi C-vitamin-bevitel 100 százalékát." Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) 1998 májusában engedélyezte a gyártást és a forgalmazást. A termék csomagolási és címketervét a gyártmánylap szerint fogadták el, azzal, hogy az itt szereplő adatok bárminemű megváltoztatása csak az intézeti hozzájárulást követően, a gyártási engedély módosítása után lehetséges.
Később a kft. úgy döntött, hogy a Dél-Amerikában (Argentína, Brazília) meghonosított euréka citromfajta fagyasztott sűrítményének felhasználásával fogja a fentebbi ötcsillagos termékét készíteni. A gyártást már 1998 szeptemberében megkezdte, noha a dél-amerikai sűrítmény felhasználására mint alapanyagra csak 1999. január végén kapott engedélyt. A kft. végül is legalább 1999 őszéig mindkét sűrítményből készítette ötcsillagos citromlé termékét.
A fagyasztott sűrítmény citromlének történő feldolgozása engedélymódosítást igényelt; a kft. 1999 szeptemberében így a gyártási engedély módosítását kérte az OÉTI-től. E dél-amerikai sűrítményből készült, engedélyeztetni kért termék a korábbihoz képest módosított összetételű, mert 50 százalékkal alacsonyabb a C-vitamin-, s magasabb a tartósítószer-tartalma. A kft. benyújtotta az újabb termék címke- és szövegtervét is, amely grafikailag változatlanul tartalmazta az "Eredeti Olympos-minőség" és "Válogatott mediterrán alapanyagból készült" kitételeket. A csökkentett C-vitamin-tartalomra a címkén szereplő módosított felirat utalt, amely szerint 2 deciliter víz 1 deciliter citromlével fedezi a felnőttek számára ajánlott napi C-vitamin-bevitel 50 százalékát. Az engedélyezési eljárás alatt, de a vonatkozó OÉTI-határozat meghozatalát megelőzően a kft. 1999 novemberében nagy mennyiségű címkét rendelt annyi szövegváltozással, hogy kihagyta a "mediterrán" jelzőt. E címkét használni kezdte, noha az OÉTI-nél folyamatban lévő eljárás tárgyává az új címkét nem tette.
A GVH-nak azt kellett értékelnie, hogy a piaci versenyben a kft. valóban a fogyasztó megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított-e a kifogásolt címkefeliratokkal, amelyeket egy újabb, a módosult alapanyag folytán változott összetételű, de azonos elnevezésű terméken is használt. A kifogásolt magatartást a kft. nem vitathatóan piaci versenyben tanúsította; a címke és feliratozása jellemzően az az eszköz, amely a fogyasztók vásárlói kedvének felkeltésére, tájékoztatására széleskörűen alkalmas. Mivel a jogi szabályozás megelégszik a jogellenesség tekintetében az alkalmassággal, s feltételül az eredmény bekövetkezését nem szabja, a következőkben azt kellett vizsgálni, hogy a kft. a fentiek szerinti tájékoztatást tisztességesen végezte és végzi-e vagy olyan módon, hogy az jogszerűtlenül alkalmas a fogyasztói döntések meghozatalának befolyásolására. A versenytanács szerint a Dél-Amerikából származó alapanyag és a belőle készült termék mediterrán jellegű vagy típusú, de nem mediterrán, hiszen a mediterrán kifejezésnek az a köznapi értelme, hogy valamely éghajlat, növény a Földközi-tenger vidékére jellemző, ott honos. A testület nem vonta kétségbe, hogy a dél-amerikai sűrítményből készült citromlé minősége kifogástalan, s még azt sem, hogy olyan, mintha görög sűrítményből készült volna. Viszont nem eredeti, mert eredeti csak az lehet, ami a maga nemében időben is az első, s ami valamely későbbi terméknek mintául szolgálhat. Vagyis a kft. mindaddig jogszerűen használhatta saját citromlé termékeire az eredeti jelzőt, amíg nem változtatta meg az alapanyagot, hiszen ahhoz, hogy a korábbi Olympos-minőséget elérje, számos módosítást kellett a terméken végrehajtania, mégpedig a fogyasztók számára hátrányosan (kevesebb C-vitamin-, magasabb tartósítószer-tartalom stb.). A GVH határozata nem jogerős, ellene a kft. fellebbezhet a Fővárosi Bíróságon.
G. P.
**** KERETBEN ****
A rostos citromlevek erősen savas ízhatásuk miatt közvetlen fogyasztásra nem alkalmasak, az előállításukkal foglalkozó vállalkozások a gyártás során szigorú engedélyezési rend szerint kötelesek eljárni. Így gyártmánylapot töltenek ki, amely tartalmazza a termék megnevezését, összetételét (alkotórészeket és adalékanyagokat), az előállítási eljárást, a minőség-ellenőrzést, a címke- és szövegtervet. Utóbbi a majdani fogyasztók számára ad tájékoztatást a gyártmánylapon szereplő adatok felhasználásával a termék nevéről, gyártójáról, összetételéről stb. A gyártmánylapot az illetékes állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás (áéá) termékminta-vizsgálat nyomán hagyja jóvá. Az engedélyezési eljárás módosul, ha a rostos citromlé a hozzáadott C-vitamin miatt különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszernek minősül. Ekkor a termék-előállítást és -forgalmazást az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet engedélyezi, s az általa jóváhagyott gyártmánylapot az illetékes áéá-nak csupán nyilvántartásba vétel céljából kell benyújtani.
A rostos citromlevek erősen savas ízhatásuk miatt közvetlen fogyasztásra nem alkalmasak, az előállításukkal foglalkozó vállalkozások a gyártás során szigorú engedélyezési rend szerint kötelesek eljárni. Így gyártmánylapot töltenek ki, amely tartalmazza a termék megnevezését, összetételét (alkotórészeket és adalékanyagokat), az előállítási eljárást, a minőség-ellenőrzést, a címke- és szövegtervet. Utóbbi a majdani fogyasztók számára ad tájékoztatást a gyártmánylapon szereplő adatok felhasználásával a termék nevéről, gyártójáról, összetételéről stb. A gyártmánylapot az illetékes állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás (áéá) termékminta-vizsgálat nyomán hagyja jóvá. Az engedélyezési eljárás módosul, ha a rostos citromlé a hozzáadott C-vitamin miatt különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszernek minősül. Ekkor a termék-előállítást és -forgalmazást az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet engedélyezi, s az általa jóváhagyott gyártmánylapot az illetékes áéá-nak csupán nyilvántartásba vétel céljából kell benyújtani.
A gazdaság és az üzleti élet legfrissebb hírei az Economx.hu hírlevelében.
Küldtünk Önnek egy emailt! Nyissa meg és kattintson a Feliratkozás linkre a feliratkozása megerősítéséhez.
Ezután megkapja az Economx.hu Hírleveleit reggel és este.