Az Nvidia e heti 8 százalékos ugrása mellett eltörpült a TSMC 2,1 százalékos és a Samsung 0,4 százalékos növekedése. Az SK Hynix, az Nvidia AI-processzorainak kulcsfontosságú memóriachip-szállítója, Ázsiában 10 százalékos ugrással, két évtizedes csúcsra emelkedett.

Összességében a nagy ázsiai chiprészvények értéke 31 milliárd dollárral nőtt ezen a héten, ami körülbelül tizede az amerikai részvények növekedésének. Az Nvidia 16 százalékot erősödött csütörtökön, mintegy 277 milliárd dollárral növelve piaci értékét – írja a Bloomberg.

A Kínából érkező okostelefonok és számítógépek iránti lassuló kereslet miatti aggodalmak olyan jelentős szereplőkre is hatással vannak, mint a Samsung. Ezenkívül az esetleges amerikai szankciók miatti aggodalmak a kínai részvények közül a Semiconductor Manufacturing International értékelését is rontották.

Az Nvidia bevételeit elsősorban az AI-alkalmazások hajtják, ellentétben a TSMC-vel, amely az okostelefon-üzletre támaszkodik. Charles Shum , a Bloomberg Intelligence elemzője szerint bár a TSMC az Nvidia chipgyártója a mesterséges intelligencia szilícium gyártásához, az Nvidia bevételeinek növekedése nem váltható át közvetlenül TSMC-vé.

A mesterséges intelligencia gerince

A Templeton Global Equity Group azonban befektetési potenciált lát az ázsiai félvezető szektor relatív alulértékeltségében, mivel a régió chipgyártói többet profitálhatnak a mesterséges intelligencia fellendüléséből, mint amit a piac vár.

A mesterséges intelligencia egy globális trend, és Ázsia kulcsszerepet játszik az ellátási láncában. Ázsia az AI gerince!

– jelentette ki Ferdinand Cheuk , a Templeton Global portfóliómenedzsere. 

Japán jeleskedik az AI-chipek készítéséhez szükséges berendezések és alkatrészek biztosításában, míg Dél-Korea a chipekkel integrálható memória előállítására specializálódott. Tajvan a mesterséges intelligencia chip-öntödéket és az AI-szervereket összeszerelő későbbi tervezési gyártókat is biztosítja.