Japán gazdasága váratlanul recesszióba csúszott, miután a második negyedévben is zsugorodott a gyenge belső kereslet miatt, a jegybanki megfigyelők sem sejtik egyelőre, hogy mikor ér véget a negatív kamatlábak ideje.

A bruttó hazai termék éves szinten 0,4 százalékkal zsugorodott a tavalyi év utolsó három hónapjában, az előző negyedévi felülvizsgált 3,3 százalékos visszaesést követően – jelentette csütörtökön a kabinetiroda.

A jelentés szerint mind a háztartások, mind a vállalkozások a harmadik egymást követő negyedévben csökkentették kiadásaikat, ezzel Japán gazdasága dollárban kifejezve a negyedik helyre csúszott vissza tavaly a világban, Németország jött fel a harmadik helyre – írja a Bloomberg.

Az eredményt követő éjszakai swapügyletek azt mutatták, hogy a piacok 63 százalék körüli esélyt adnak arra, hogy a Bank of Japan (BOJ) áprilisra emelni fogja a kamatot, szemben az egy nappal korábbi 73 százalékkal. A vártnál gyengébb eredmény megnehezíti a BOJ számára a 2007 óta első kamatemelés végrehajtását, amit a múlt hónapban megkérdezett közgazdászok többsége áprilisra jósolt.

A BOJ igazgatótanácsa a közelmúltban felgyorsította a nulla alatti kamatláb-politikából való kilépés körüli vitákat, és igyekezett biztosítani a piacokat arról, hogy a kamatemelés nem jelentene éles változást a politikában.

Marad a lazább monetáris politika

A csütörtöki adatok aláhúzták a laza gazdaságpolitika fenntartása mellett szóló érveket, mivel tükrözik Japán külső keresletre való támaszkodását, hiszen a belföldi kereslet a tartós infláció miatt gyengül.

A magánfogyasztás 0,2 százalékkal csökkent, mivel az emelkedő megélhetési költségekkel küzdő háztartások behúzták a kéziféket. A háztartások kiadásai decemberben 2,5 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, ami a 10. egymást követő havi csökkenés, ami egyenes következménye annak, hogy a bérnövekedés elmaradt az inflációtól. Az üzleti kiadások az elmúlt negyedévben 0,1 százalékkal csökkentek.

Atszusi Takeda, az Itochu Research Institute vezető közgazdásza szerint a fogyasztás visszaesése megdöbbentő volt. Takeda szerint a BOJ márciusi kamatemelésének lehetősége gyakorlatilag megszűnt, bár ő még mindig számít egy áprilisi lépésre.

Ázsia betegeskedő valutája: a jen

A jen november óta nem látott szintre való gyengülése azzal fenyeget, hogy az elkövetkező hónapokban a költségekre ható inflációs nyomást fokozza. A japán valuta a csütörtöki adatok után alig változott: 150,40 körül mozgott a dollárhoz képest.

A nettó export 0,2 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez. A kivitel decemberben megugrott, elsősorban az Egyesült Államokba irányuló gépjárművek és a Kínába irányuló chipgyártó berendezések miatt. A szolgáltatási exportba sorolt turizmus szintén tovább növekedett, a látogatók száma decemberben rekordot döntött.

Az egész évre vonatkozóan Japán nominális GDP-je az év végi dollár-jen árfolyam alapján mintegy 4190 milliárd  dollárt tett ki. Németország 2023-as GDP-je az év végi euró-dollár árfolyam alapján nagyjából 4550 milliárd dollárnak felelt meg. A Nemzetközi Valutaalap szerint India gazdasága a következő években megelőzi Japán és Németország gazdaságát.