Csalás gyanúja miatt vizsgálatot indított a CEZ Distribution, a legnagyobb cseh áramtermelő albániai leányvállalata ellen a tiranai főügyészség - közölte Platon Nesturi, az ügyészség szóvivője. A vád szerint a cég túlszámlázott és mesterségesen felpumpálta veszteségeit.

Az albán kormány 2009-ben eladta az Operatori i Sistemit te Shperndarjes (OSSH) részvényeinek 76 százalékát a CEZ-nek 102 millió euróért, magára vállalva a vállalat 60 millió eurós adósságát. Az OSSH egy millió háztartás áramellátását végezte, és éves árbevétele meghaladta a 300 millió eurót. A felvásárlással a CEZ csoport tagja lett, amely Európa tíz legnagyobb energiaszolgáltatója közé tartozik, mind ügyfelei számát, mind kapacitását illetően.

Az albán televízió szerint a cég egy volt alkalmazottja vádolta meg a CEZ Distributiont azzal, hogy becsapta a fogyasztókat és az államot is azzal, hogy túlszámlázta az ügyfeleinek a KESH állami áramtermelőtől kapott áramot. Legalább ilyen súlyos az a vád, hogy az OSSH több száz hamis büntetést rótt ki nem létező fogyasztókra és állandó ügyfelekre, akiket erről nem értesített. Ezzel növelte papíron a veszteségeit, így igazolva az árszabályozásért felelős állami szervnél áremelési igényét - írta a Balkan Insight.

A hírt a CTK cseh hírügynökség is közölte, idézve Eva Novakovát, a CEZ szóvivőjét, aki cáfolta az albán média állításait, s mint mondta, semmilyen tájékoztatást nem kaptak az állítólagos vizsgálatról a tiranai ügyészi hivataltól.

A CEZ célja, hogy a közép- és délkelet-európai árampiac első számú társaságává váljon, s számos országban működik régiónkban. Azzal, hogy Bulgáriában, Romániában és Törökországban is elosztó társaságokat, míg Lengyelországban és Bulgáriában erőműveket vásárolt fel, új piacok nyíltak számára.

A CEZ Magyarország Kft. 2006 márciusa óta rendelkezik magyar villamosenergia-kereskedelmi engedéllyel. A vállalatot a csehek azzal a céllal alapították, hogy jobb feltételekkel kereskedhessenek Magyarországon és hozzáférést biztosítsanak a magyar szállítórendszerhez. A vállalat honlapja emlékeztetett arra, hogy 2007 decemberében a CEZ Csoport és a Mol Csoport egy közös vállalatról szóló megállapodást írt alá, valamint stratégiai szövetséget hozott létre. A közös vállalat gáztüzelésű erőművekben előállított villamosenergia-termelésére és a kapcsolódó gáz infrastruktúrára fog fókuszálni Közép- és Délkelet-Európa négy országában: Szlovákiában, Magyarországon, Horvátországban és Szlovéniában. A CEZ Magyarország Kft. 2009 januárjában megkezdte a magyarországi - elsősorban nagy és közepes - felhasználók energiaellátását.