A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az Egyesült Államokban ma már minden harmadik mobilos okos telefont használ, közülük háromból kettőnek iPhone-ja vagy a Google Android operációs rendszerével ellátott készüléke van − derül ki a ComScore piackutató felméréséből. A vizsgálat fő tanulsága, hogy a felhasználók milliószám vándorolnak egyik márkától a másikhoz. A kiváló e-mailezési képességeiről ismert BlackBerryk gyártója, a RIM több mint egymillió felhasználót vesztett a piackutatás időszakában (február−május), miközben az Apple több mint hárommillióval növelte ügyfelei számát. A Microsoft Windows Mobile programjával kapható készülékektől 860 ezren váltak meg, az androidos mobilok száma azonban majdnem 6,5 millióval bővült.

A RIM komoly kihívással nézz szembe: üzleti évének májusban végződött legutóbbi negyedében nettó nyeresége 9,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, noha árbevétele közel 16 százalékkal nőtt. A magyarázat a BlackBerryk árának kényszerű mérséklésében keresendő. A Guardian idéz néhány e-mailt, amelyet a RIM belső levelezéséből szivárogtattak ki: egy vélhetően vezető beosztású munkatárs szerint a BlackBerry okos telefonos programjai használhatatlanok, a készülékhez kétségbeejtően nehéz alkalmazásokat fejleszteni, és a cég 200-300 főállású munkatársa kénytelen agyondolgozni magát.

Az androidos készülékeket kínáló gyártók közül a tajvani HTC csillaga emelkedik a leggyorsabban: a vállalat nettó nyeresége év/év alapon több mint duplájára, 17,5 milliárd tajvani dollárra (608 millió USA-dollár) nőtt a második negyedévben. Az árbevétel szintén kétszeresére, 124,4 milliárd tajvani dollárra emelkedett. A cégvezetés szerint a telefonértékesítés a 11 milliós tervvel összhangban alakult. A HTC annak köszönheti sikerét, ahogy elsőként vette át a Google mobiltelefonokra kifejlesztett operációs rendszerét − az elmúlt közel egy évben minden negyedévben megduplázta forgalmát és profitját. Elemzők szerint idén több mobilt értékesíthet, mint a piac olyan nagyjai, mint a Motorola és a Sony Ericsson, de az erős verseny miatt nem tudja majd tartani irtózatos növekedési ütemét.

 

Az USA okostelefon-piaca
Piaci részesedés (%)Előfizetők száma (millió fő)
Febr.Máj.Febr.Máj.
Androidos telefonok33,038,122,8029,26
Apple iPhone25,226,617,4120,43
RIM BlackBerry28,924,719,9718,97
Windowsos telefonok7,75,85,324,45
Palm telefonok2,82,41,931,84
Forrás: ComScore