A belga, a francia és a luxembourgi kormány megegyezett a görög kitettsége miatt a padlóra került Dexia megmentéséről. A terveket a bank igazgatósága elé terjesztik, a testület vasárnap a cég feldarabolásáról dönt. Az érintett kormányok közleménye a mentés kapcsán konkrétumokra nem tér ki, ám azt leszögezi, hogy elkötelezettek olyan megoldást találni, amely biztosítja a Dexia jövőjét. A gondok nagyságát jelzi, hogy a bank globális hitelkockázati kitettsége 700 milliárd dollárra rúg, ami Görögország GDP-jének több mint dupláját jelenti.

Eközben egyes befektetők úgy látják, a bank valójában jó teszt annak felmérésére, hogy az európai kormányok mennyire képesek határozott bankmentő akciókat levezényelni, ha rosszabbodna az eurózóna adósságválsága - írja a Reuters.

Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel szintén vasárnap egyeztet és próbál meg közös álláspontot kialakítani az európai bankok feltőkésítéséről, bár Párizsban tagadták, hogy nézetkülönbség lenne a két ország között ebben a kérdésben.

A Dexia feldarabolása részben a francia önkormányzati finanszírozással foglalkozó részleg leválasztását jelentené, amelyet azután a francia állami tulajdonban lévő postabankkal, a Caisse des Depots and Banque Postale-lal gyúrnának össze. A belga kormány eközben államosítaná a Dexia jobbára lakossági ügyfeleket kiszolgáló belga részlegét. Azokat az érdekeltségeket, amelyekkel nincs baj - köztük a török Denizbankot - pedig eladnák.

A feldarabolás során létrejövő "rossz bank" 95 milliárd eurónyi kötvénytulajdonnal bírna, amiből 12 milliárd eurónyit az eurózóna megingó periferiális államai bocsátottak ki - ezt a hitelzintézetet támogatnák meg állami garanciával. Franciaországnak és Belgiumnak akár 200 milliárd euró értékű eszközre kellhet garanciát vállalnia, márpedig ez a belga GDP több mint 55 százalékával egyenértékű.

A vasárnapi egyeztetések kulcsfontosságú kérdése, hogy miként osszák meg a létrehozandó "rossz bank" eszközeit, mennyit kell fizetnie Belgiumnak a Dexia belga részlegének államosításáért és mennyit másoknak, köztük az ország régióinak. A Moody's pénteken mindenesetre arra figyelmeztetett, hogy a bank államosítása esetén leronthatja a belga államkötvények Aa1-es besorolását.