Az Ikea tíz szakmai képzési státuszt ajánl Lengyelországban menekülteknek - írja a Notes from Poland. A programot a Fundacja Ocelenia nevű menekülteket és bevándorlókat segítő szervezettel együtt indították, célja, hogy aki sikeresen elvégzi a képzést, az állást vállalhasson a bútoráruház-multinál.

A civil szervezet közleménye szerint jó és biztonságos állásokhoz igyekeznek hozzásegíteni az érkezőket.

Ezt akadályozhatja, hogy a bevándorlók és a menekültek nem jól beszélnek lengyelül, nincs megfelelő helyismeretük és persze nem segítik őket a munkaadók előítéletei és sztereotípiái a külföldikkel kapcsolatban. A szervezettel kapcsolatba lépő külföldek ambiciózusak, van valamilyen alapképzettségük és - ami e legfontosabb - motiváltak, hogy találjanak valamilyen munkát.

Az Ikeával együttműködve indított képzés márciusban kezdődik és hat hónapig fog tartani a svéd vállalat egyik varsói bázisán. A jelentkezőknek igazolniuk kell a menekült státuszukat, ami azt is jelenti, hogy tartózkodási engedéllyel kell rendelkezniük Lengyelországban. Emellett némi lengyel nyelvtudást is fel kell mutatniuk.

A logisztikai, az eladói, a fogyasztói szolgáltatói és az élelmiszer-osztályon helyezkedhetnek el a tanfolyam résztvevői. ezt követően 2646 zloty (200 ezer forint) havi fizetést kaphatnak 30 órás munkahéttel, emellett szociális támogatásra, ingyenes lengyel nyelvi kurzusokra és mentorálásra is jogot szereznek.