Az Orange francia cég azt tervezi, hogy jövőre eltávolítja az összes Lengyelországban működő telefonfülkét - jelentette a gazeta.pl. Ezzel véget ér az a korszak, amikor a városok utcaképének állandó elemei voltak ezek a fülkék. A rendszerváltást követő forradalmi fejlődés idején még előírták a vezetékes szolgáltatóknak, hogy milyen sűrűn kell megszórniuk körzetüket telefonfülkékkel.

A cégek pótlólagos bevételforrást láttak abban, hogy ezek oldalait reklámfelületként értékesítsék, ez azonban a múlté. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a nyári katolikus világtalálkozón szerzett tapasztalatok. Az Orange a szervezők kérésére elhelyezett a helyszínen 12 nyilvános telefont, amelyek zlotyval és euróval is működtek.

A zarándokok azonban összesen 125 beszélgetést folytattak le ezek segítségével. Ugyanezen idő alatt az Orange hálózatában 7,4 millió percnyi hívást bonyolítottak le a mobiltelefonjaikon és 31,145 millió SMS-t küldtek, illetve fogadtak.

Durva változás

Jelenleg 4200 ilyen fülke van közterületen, a többi nyilvános vezetékes telefon a börtönökben, a kórházakban és az önkormányzatoknál található. Felmerültek kétségek azzal kapcsolatban, hogy veszteséges fenntartásuk ellenére biztonsági okokból tartsák fenn a nyilvános telefonok egy részét, ám állami szolgáltató híján nincs olyan cég, amelyet erre kötelezni lehetne.

A telefonfülkék a hatvanas években jelentek meg lengyel utcákon. Kezdetben csak helyi hívásokra voltak jók, később városközi és nemzetközi beszélgetésekre is alkalmassá tették őket. Alig másfél évtizede 2000-ben ég 95 ezer nyilvános telefon volt Lengyelországban. Ugyanakkor 2014-ben a lengyelek 95 százaléka már nem használta ezeket.