A lengyel magánimportőrök 2016 decemberében 134 600 használt autót vittek be hazájukba Nyugatról, ami új rekord - írta a Gazeta Wyborcza. A decemberi beszerzések egyharmaddal meghaladták az előző hónapit, amiben nyilván szerepe lehetett a karácsonyi bevásárlási láznak is.

A háttérben emellett az használt autók importja utáni adók várható változása állhat. Eddig az autók értéke után kellett közterhet fizetni, amit a károsanyag-kibocsátáshoz kötött adózás válthat fel. A határt a 11 éves, kétliteresnél nem nagyobb hengerűrtartalmú motorral felszerelt járműveknél akarják meghúzni: e felett fog drasztikusan ugrani a behozatalra terhelt adó.

Az év utolsó hónapjában éppen ilyen régi járműből hozták be a legtöbbet a kereskedők és a magánautósok. A decemberben az országba került autók 56 százaléka volt 10 évesnél idősebb.

Egymillió felett

A pénzügyminisztérium adatai szerint a 2016 év egészében is rekordot döntött a használtautó-import. Összesen 1,038 ezer többé-kevésbé öreg autó került az országba. Ilyen nagy behozatalra nyolc éve nem volt példa. Az autók oroszlánrésze az EU tagállamaiból érkezett, csak 15,2 ezret importáltak az unión kívülről, főleg az USA-ból. Néhány ezer még a kereskedők piacán áll - a behozott autókból 952,1 ezret regisztráltak a lengyelek.

A múlt héten a kormány felhívta a figyelmet arra, hogy az autók által okozott károsanyag-kibocsátás a szmog egyik oka, ami hetek óta kínozza Lengyelországot is. Javaslatot tettel új szabályok bevezetésére, amelyek támogatják a környezetbarát autók vásárlását.