Ulf Kristersson svéd miniszterelnök szerint a háborúban mindig vannak határok, amit, ha átlép az ember, ténylegesen a fegyveres konfliktus részévé válik. Svédország eddig már több körben, sok száz millió korona értékben küldött fegyvert Ukrajnának.

A skandináv ország eddig gránátvetőket, páncéltörő lövegeket, hadihajókra lőhető robotokat is küldött, illetve olyan berendezéseket, amelyek képesek észlelni és megsemmisíteni az aknákat. Ezek közül Ukrajnának rendkívül hasznosnak bizonyult a NLAW (Next Generation Light Anti-tank Weapon) hordozható páncéltörő rakéta, valamint a Carl Gustaf gránátvető – írja a Magyar Nemzet.

Alig győzik a megrendeléseket a svéd fegyvergyártók

A svéd fegyverek élesben is bizonyították ütőképességüket: a Carl Gustaf gránátvetők sikeresnek bizonyultak a legmodernebb T–90M orosz tankok ellen. A fegyvergyártók alig győzik a megrendeléseket, hiszen számos ország nemcsak bővítené az arzenálját, hanem pótolniuk kell saját kiürített hadikészleteiket is az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányok miatt.

Stockholm közölte, hogy ötven Combat Vehicle 90 típusú páncélozott gyalogsági harcjárművet küld Ukrajnának, amelyek pótlása időbe fog telni. A járművet a BAE Hägglund cég gyártja, ahol jelenleg egy nagy szlovákiai megrendeléssel vannak elfoglalva, és valószínűleg hamarosan aláírnak egy megrendelést Csehországgal is.