Augusztusban 15,3 százalék volt a román éves inflációs ráta  - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet. 

Magyarországon picit magasabb volt az augusztusi mutató, 15,6 százalékra jött ki. További különbség, hogy a magyar infláció a júliusi 13,7 százalékról gyorsult közel az előbbi szintre, miközben Romániában 15 százalékos volt a júliusi mutató. A friss romániai adatsorból kiderül, hogy augusztusban az élelmiszerek 18,2 százalékkal kerültek többe, mint egy éve, ez viszont jóval elmarad a 30 százalék felett magyar adattól.

Milyen árindexre számít Románia?

Romániában a nem élelmiszerek árai csaknem 16 százalékkal emelkedtek, míg a szolgáltatások 8,2 százalékkal drágultak.

Decemberhez képest a fogyasztói árak 11,6 százalékkal voltak magasabbak volt, júliushoz mérten 0,56 százalékkal nőttek. A kenyér és a sütőipari termékek ára mintegy 25 százalékkal emelkedett, a zöldségek 27 százalékkal, ezek közül a burgonya 50 százalékkal drágult. Az étolaj 50 százalékkal került többe, a hús 14 százalékkal, a tejtermékek csaknem 21 százalékkal, a vaj mintegy 30 százalékkal került többe a tavaly augusztusi áránál.

Az üzemanyag több mint 31 százalékkal, a gáz csaknem 71 százalékkal drágult, míg a villamosenergia 16 százalékkal került többe. A gáz és a villamosenergia árát tekintve a statisztikai hivatal figyelembe veszi a lakossági fogyasztók számára bevezetett ársapkát.

A Román Nemzeti Bank augusztus eleji közlése szerint 2022 végén 13,9 százalékos fogyasztói árindexre számítanak, míg a jövő év végére 7,5 százalékos inflációt prognosztizáltak. A központi bank szintén augusztus elején 75 bázisponttal, 5,5 százalékra emelte az alapkamatot.