A magyar kormány új típusú együttműködésre törekszik az IMF-fel, hogy javítsa a Magyarország iránt befektetői bizalmat és biztosítsa a gazdaság növekedését. Ez nem foglalna magában hitelfelvételt és nem sértené az ország gazdasági függetlenségét - idézi a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának tegnapi közleményét a Bloomberg, hozzátéve, hogy a Valutaalap nem kapott felkérését a tárgyalások megkezdésére. A hírügynökség ezzel vezeti fel a kormány szándékait találgató cikkét.

Komolyan gondolták?

Az ilyen típusú megfogalmazás felveti a kérdést: vajon mit akar a kabinet, komolyan gondolja-e, hogy megállapodásra törekszik az IMF-fel - mondja Balise Antin, a Los Angeles-i TCW Group feltörekvő piaci befektetésekkel foglalkozó elemzője. A szakértő nem hagyja figyelmen kívül, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elhatárolódott a Valutaalap segítségétől, mert az zavarta volna a kormány "nem konvencionális" gazdaságpolitikájának folytatását. Matolcsy György gazdasági minisztertől azt a megjegyzést idézik, miszerint az IMF segítségének elfogadása a gyengeség jele lenne.

Végtelen tárgyalások

Magyarország a török példa követésére készülhet, amely azt jelenti, hogy végtelen hosszúságúra nyúló tárgyalásokat kezd az IMF-fel anélkül, hogy végül megállapodást kötne - véli Tim Ash, a brit RBS feltörekvő piaci vezető elemzője és Peter Montalto, a Nomura szakértője. Törökország másfél éven át tárgyalt a valutaalappal egy készenléti megállapodásról, majd 2010 márciusában közölte, hogy nincs szüksége segítségre.

A törökök esetén a piac bevette a trükköt. Az IMF benntartása a tárgyalási folyamatban megnyugvást hozott, mert a befektetők úgy látták, hogy végső esetben megnyílik a Valutaalap bukszája Törökországnak, még ha nem is jött létre a felek között formális megállapodás. Ezzel meg lehet szerezni azt a biztonságot, amit az IMF jelenléte sugall anélkül, hogy meg kellene fizetni ennek az árát - mondja Ash