Az indiai orosz nagykövetség egy listával kereste meg Új-Delhit, mivel a nyugati szankciók hatására kifogyóban vannak az élelmiszerkészletek a boltokban. Ezen szerepelnek olyan nem létfontosságú tételek is, mint a narancslekvár, de olyan alapvetőbb élelmiszerek is, mint a száraztészta, a zabpehely, a rizs, a kávé, vagy éppen a tea. De már kukoricapehely, rum, ketchup és garnélarák sincs az orosz boltokban – írja az indiai Mint gazdasági portál.

India és Oroszország egyre szorosabb kapcsolat kialakítására törekszik, amióta a nyugati szankciókat kivetették Moszkvára az ukrajnai háború miatt. Például alternatív fizetési mechanizmust dolgoz ki a rúpia és a rubel felhasználásával, miután a Nyugat, élén az Egyesült Államokkal, kitiltott több orosz bankot a Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (Swift) rendszerből. De a héten már Oroszország sürgette az indiai agrár- és feldolgozott élelmiszer-gyártókat és kiskereskedelmi szövetségeket, hogy hozzanak létre egy közös indiai-orosz agrár-ipari parkot a dél-oroszországi Asztrahánban, a "Lotos" különleges gazdasági övezetben, ahol élelmiszereket, fűszereket és egyéb élelmiszereket állítanak elő, hogy az ország élelmiszer- és agrárimporttól való függőségét minimalizálják.

Az újdelhi orosz nagykövetség megosztotta az Indiai Exportszervezetek Szövetségével (FIEO) a szállítási igények listáját. Az exportösztönző csúcsszerv kedden vevő-eladó találkozót szervez, hogy összekapcsolja az orosz cégeket az indiai eladókkal. Mivel az élelmiszer- és gyógyszeripari termékekre nincsenek szankciók, az élelmiszer- és mezőgazdasági cikkek kereskedelmére vonatkozó megállapodás nem jelenthet problémát.

Közben sajtóhírek szerint az orosz áruházakból kifogytak az alapvető élelmiszerek, köztük a cukor, a tészta és a rizs. Bizonyos termékeknél a moszkvai hatóságok különböző korlátozásokat vezettek be.

Az oroszok élelmiszer-beszállítókat keresnek, mivel korábban az EU, az Egyesült Királyság és az USA által exportált termékek eltűntek az orosz boltokból. Indiában sok piaci szereplő örült meg az orosz piacnak: az első szállítmányok már júniusban elindulhatnak a helyi iparkamarák szerint.

Még ha a fizetési mechanizmus és a szállítási csatornák egyelőre tisztázatlanok is, az indiai kiskereskedők az értékesítés növelésének lehetőségeként tekintenek erre. "Oroszország hajlandó versenyképes árat fizetni Indiának a szállítmányokért, tekintve, hogy nincs más lehetősége, mivel az EU nem hajlandó elköteleződni. Nagyszerű lehetőségként tekintünk erre" - mondta egy delhi székhelyű, feldolgozott élelmiszerekkel foglalkozó kiskereskedő a Mintnek.

Értesülések szerint a Swiftet helyettesítő fizetési mechanizmust véglegesítették az orosz állami tulajdonú VEB fejlesztési bank és az Indiai Központi Bank (RBI) között a helyi valutában történő tranzakciókhoz. Ami a hajózást illeti, Grúziában csak egy kikötő működik az Oroszországba irányuló szállítások számára.