A magyar miniszterelnök szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy várja a jogállamisági eljárás elindítását jelző hivatalos értesítést Brüsszelből, de "akármi van a levélben, az biztos, hogy Magyarország nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába. És az orosz olajra és gázra kivetett szankciókat sem támogatjuk. Ahogy az is biztos, hogy gender-ügyben sem engedünk".

Hozzátette még - arra a kérdésre válaszolva, hogy ha nem ezek az aggályok szerepelnek az Európai Bizottság levelében, hanem például a magyarországi korrupció -, ő "nem tud róla, hogy lenne vita ezekben a kérdésekben, hiszen mindben megállapodtunk már az EU-val".

Ezt most cáfolta az Európai Bizottság szóvivője. Eric Mamer csütörtöki sajtótájékoztatóján a Népszava kérdésére azt mondta: a Magyarországgal szemben induló jogállamisági eljárás arra szolgál, hogy megvédje az EU pénzügyi érdekeit a jogállamisági normák megsértőivel szemben, és semmi köze nincs az említett ügyekhez. (Johannes Hahn költségvetési biztos szerdán azt mondta, hogy a magyar kormánynak szóló levélben elsősorban a közbeszerzési rendszer anomáliáit fogják szóvá tenni.)

Verlee Nuyts gazdasági ügyekben illetékes szóvivő a lap kérdésére cáfolta Orbán Viktor másik kijelentését is, miszerint a magyar helyreállítási tervről folyó tárgyalások során sikerült rendezni a korrupcióval kapcsolatos kérdéseket a kormány és az Európai Bizottság között.

"A jogállamisági eljárás és a helyreállítási tervről folyó tárgyalás két külön folyamat. A magyar helyreállítási tervről folyó megbeszéléseken sikerült haladást elérni az elmúlt hónapokban, ugyanakkor egy sor kérdés még nyitva van. Ezek közé tartoznak korrupcióellenes és oktatással kapcsolatos intézkedések. A Bizottság a tárgyalásokon a tagállamok számára korábban megfogalmazott országspecifikus ajánlásokat veszi alapul, és Magyarország esetében ezek tartalmazzák egy antikorrupciós keret létrehozását. Folytatjuk a megbeszéléseket Magyarországgal, és nagyon komolyan vesszük a helyreállításról szóló rendelet és tágabb értelemben a jogállam védelmében játszott szerepünket" – hangsúlyozta a bizottsági szóvivő.