A Gazprom szombaton közleményt adott ki, amelyben azt írja, hogy felfüggesztette az Olaszországba irányuló szállításokat, ennek okaként pedig az osztrák szabályozást jelölte meg. A probléma elhárításán dolgoznak az olaszokkal közösen.

Az osztrák E-Control energiaszabályozó szóvivője ugyanakkor azt mondta, hogy nincs szerepük a fennakadásban, ők csak a szállítás feltételeinek biztosításért felelnek.

Olaszország korábban gázimportjának mintegy 40 százalékát Oroszországtól kapta, de a februári invázió óta ezt drasztikusan csökkentette. Mostanra elegendő alternatív gázszállítmányt szereztek be Észak-Afrikából ahhoz, hogy a téli hiányt pótolni tudják, ha az oroszok elzárják a csapot. Az Algériából és Egyiptomból várható szállítások növekedése képes lesz fedezni az esetleges hiányt - írja a lap.

Az olasz gázszállítás leállítása napokkal azután történt, hogy víz alatti kitörések megbénították az Oroszországot Európával összekötő kulcsfontosságú Északi Áramlat gázvezetékeket. Dánia egyébként szombat este közölte, hogy megszűnt a szivárgás az egyik vezetéken.