"Ukrajnában tisztában vannak azzal, hogy Oroszországgal jó szomszédként kell élni és együtt kell vele működni. Minden attól függ, mikor lesz Oroszország kész erre" - jelentette ki Descsicja a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lapban hétfőn megjelent interjúban.

Az ügyvezető ukrán külügyminiszter szerint a vasárnapi ukrajnai elnökválasztás kedvező alkalmat kínál a párbeszéd kezdetéhez. Részvételével az ukrán nép megerősítette, hogy reménykedik a változásban.

"Ha Oroszország elismeri a választások eredményét és az új ukrán elnök legitimitását, minden alapja meglesz a párbeszédnek. Eddig még kétoldalú tárgyalásokat sem tudtunk tartani, többoldalú keretben kellett egymással tárgyalnunk, közvetítők bevonásával" - mondta Descsicja, aki szerint a választás után új korszak kezdődik a két ország kapcsolataiban.

"A gondot nem az ukrán hatalom kijelentései, hanem Oroszország lépései okozták, amely bekebelezte nálunk a Krímet, és sajnálatos módon nem ismerte el a legfontosabbat: az ukrán nép jogát állama külpolitikai irányvonalának megválasztására. Nehéz párbeszéd vár ránk, de megérthetjük egymást" - tette hozzá Andrij Descsicja.

Arra a kérdésre, hogy változik-e a kormány az elnökválasztás után, Descsicja közölte: az ukrán jogszabályok nem írják elő a kötelező személycserét. "A parlament azonban új koalíciót hozhat létre, amely javasolhat új összetételű kabinetet, de ez nem befolyásolja az ország irányvonalát" - tette hozzá.

A vasárnapi ukrajnai előre hozott elnökválasztáson az exit poll eredmények és a voksok harmadának összesítése alapján Petro Porosenko dúsgazdag üzletember, a Vitalij Klicsko volt profi ökölvívó világbajnok vezette Ütés (UDAR) párt jelöltje fölényes győzelmet aratott, és nem lesz szükség második fordulóra.

Választási győzelmét bejelentve Porosenko vasárnap este leszögezte: Ukrajna és Oroszország között csak az Egyesült Államok és az Európai Unió közvetítésével lehetségesek tárgyalások. Kijelentette, hogy Kijevnek új biztonsági megállapodást kell kötnie Moszkvával az úgynevezett budapesti memorandum helyett.