Megindult a kitermelés a norvég Gina Krog gázmezőn - jelentette be a PGNiG, az egyik legnagyobb lengyel energiaszolgáltató az onet.pl tudósítása szerint. A cég egyik leányvállalatának, az Upstream Norwaynak nyolcszázalékos részesedése van ennek a lelőhelynek kitermelési koncessziójában.

A Gina Krog a norvég partoktól körülbelül 30 kilométerre terül el, egyike az itteni régió öt olyan kőolaj- és földgázmezőjének, amelyben a PGNiG-nek részesedése van.

A lengyeleknek nagy terveik vannak a norvég gázbeszerzéssel. Ez az egyik forrás, amellyel kiválthatják az orosz importot. Már alig várják, hogy 2022-ben a Baltic Pipe vezetéken keresztül meginduljanak a szállítások Dánián keresztül Lengyelországba. Így évente 2,5 milliárd köbméter norvég gázhoz jutnak majd.

A PGNiG stratégiájának egyik legfontosabb eleme a külföldi kitermelés fejlesztése 2017-2022 között. A norvég piac természetes iránya az ezt szolgáló beruházásoknak. A cég ismeri az ottani feltételeket, a norvég projektek nagyon jövedelmezőek és kicsi a kockázat.