Morawiecki-kormány nagy csinnadrattával jelentette be nemrég, hogy akár 15 millió lengyel is részesülhet az ingyenes gyógyszerekhez való hozzáférést garantáló új programban.  

Miután az ingyenességet kiterjesztették a gyermekekre, a serdülőkre és a fiatalabb idősekre is, annak költségei a már elköltött összeggel együtt évente mintegy 2,4 milliárd zlotyt, azaz 200 milliárd forintot szakítanak ki az állami költségvetésből – legalábbis ezt jósolta júliusban Adam Niedzielski, korábbi lengyel egészségügyi miniszter.

Augusztus végéig a betegeknek csak néhány csoportja volt jogosult az ingyenes gyógyszerekre, köztük a 75 év feletti idősek, az innovatív kezelésekre irányuló gyógyszerprogramokba feliratkozott betegek és a várandós anyák.

Szeptember 1-jétől azonban kibővültek a jogosultsági feltételek – írja az Euractiv.

Az ingyenes gyógyszerekre bárki jogosult, aki megfelel három fő feltételnek: 65 éves vagy idősebb, illetve 18 év alatti, a felírt gyógyszer szerepel a kormány gyógyszerkatalógusában, és olyan diagnosztizált betegségben szenved, amely szintén ott van a listán.

A gyermekek és serdülők ingyenes gyógyszereinek új listája több mint 2800 gyógyszert tartalmaz, az idősek számára készült lista pedig közel 3800 ingyenes gyógyszert tartalmaz – közölte a kormány.

Figyelemre méltó, hogy a listára felkerültek a korábban részleges térítésű gyógyszerek, például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a gombaellenes fertőzések, az antimikrobiális szerek, a hipoglikémiás gyógyszerek, a komplex betegségek kezelésére szolgáló antibiotikumok és a vakcinák.

Annak ellenére, hogy a kormány becslése szerint 14-15 millió ember részesülhet a programból,  az orvosok, gyógyszerészek és betegek a törvény alkalmazásának gyakorlati kihívásairól számoltak be. 

Számos szakértő úgy véli, hogy a program kedvezményezettjeinek tényleges száma alacsonyabb lehet, mint azt eredetileg feltételezték.

Nem teljes világos még, hogy azok a betegek, akik szeptember 1-je előtt kapták meg a recepteket, kaphatnak-e visszatérítést. Éppen ez  bizonytalanság vezetett oda, hogy rengetegen ismét az orvosuknál kilincselnek olyan új receptekért, amelyek biztosan ingyenes gyógyszerre jogosítanak. A roham viszont nagyon leterheli az egészségügyi ellátórendszert. 

Államiból magánba, magánból vissza államiba

Augusztus végéig az idősek a felírt gyógyszereket ingyenesen kaphatták – a lényeg, hogy szakorvos írja fel. Az új szabályozással azonban csak az Országos Egészségügyi Pénztár által finanszírozott szerződéses orvosok jogosultak a 100 százalékos térítésű receptek kiállítására, és a magánegészségügyben dolgozó orvosok már nem adhatnak ilyen gyógyszereket.

Ezzel csak az a probléma, hogy az állammal szerződött orvosoknál a várakozási idő olyannyira megnyúlt, hogy a magánegészségügy felé terelte a betegeket. A magánklinikák felkeresése persze igencsak zsebbe nyúlós kényszer, és ezt most az is tetézi, hogy az általuk felírt gyógyszerekre nincs kedvezmény, a teljes árát ki kell fizetni – ez pedig alighanem visszafordítja majd a népvándorlást.

További anyagi terhet – pláne, ha a másik oldalon ott az ingyenes gyógyszer – nem biztos, hogy szívesen vállalnak a betegek, így borítékolható, hogy rengetegen visszatérnek az állami egészségügyi rendszerbe, ami tovább nyújthatja a hosszas várólistákat.

Ledobták a választási atomot: a nők 38, a férfiak 43 év munka után nyugdíjba mehetnének

Ígéretcunamival robbantott a lengyel kormánypárt: a korengedményes nyugdíj és az ingyengyógyszer mellett, átszámítva 837 ezer forintos átlagfizetést ajánlanak. Mindez nem véletlen: október 15-én választás lesz Lengyelországban, a jobboldali PiS újrázni szeretne, de jelen állás szerint meglehetősen bizonytalan koalíciós alkudozásnak néznek elébe ha nyerni tudnak. Bővebben>>>