Megtartotta első ülését az új orosz kormány, amelynek összetételét hétfőn hagyta jóvá Vlagyimir Putyin államfő. Dmitrij Medvegyev május 15-én terjesztette be javaslatát.

A kabinet jelentős részben, 75 százalékban megújult - jelentette be Dmitrij Medvegyev kormányfő azt követően, hogy találkozott az orosz államfővel. Az új kormánytagok nagy része vagy nemrég kapott tisztséget a kormányban, vagy először került be a kabinetbe - tette hozzá Medvegyev. Közöttük van Arkagyij Dvorkovics, aki Dmitrij Medvegyev 2008 és 2012 közötti államfői ciklusa idején tanácsadói szerepet töltött be a volt elnök mellett. Dvorkovics a hét miniszterelnök-helyettes egyike lett. A Vedomosztyi című orosz napilap szerint őt különösen nagy hatalommal ruházták fel: neki jutott az egész ipar. A belügyminiszteri székbe a volt moszkvai belügyi parancsnok, Vlagyimir Kolokolcev került.

Van, aki maradhatott

A Vlagyimir Putyin vezette előző kabinetben dolgozók közül többen megtarthatták tisztségüket. Ehhez - mint korábban a sajtóban elterjedt - az államfő ragaszkodott. Közöttük van Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes és Szergej Lavrov külügyminiszter is. Helyén maradt Vlagyiszlav Szurkov és Dmitrij Rogozin, miniszterelnök-helyettesek, Anatolij Szergyukov védelmi miniszter, Anton Sziluanov pénzügyminiszter és Alekszandr Konovalov igazságügyi miniszter is. A kormányhivatal helyettes vezetőjéből gazdaságfejlesztési miniszter lett Andrej Belouszov, aki szintén Putyin emberének számít.

Az orosz államfő az új kormány összetételének nyilvánosságra hozatalát követően kijelentette: a kabinetnek a világgazdasági bizonytalanság közepette kell feladatát, Oroszország fejlesztését megoldania.

Az új orosz kormány pontosan két héttel Vlagyimir Putyin harmadszori államfői beiktatása után alakult meg. Dmitrij Medvegyevet május 8-án választották meg kormányfőnek. Az Oroszországi Föderáció 1990-ben kihirdetett függetlensége óta ez a 12. orosz kormány.

Technikai kabinet

Az új orosz kormány nem az áttörés kormánya, hanem technikai kabinet - jelentette ki Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter hétfőn. A szakember szerint a végrehajtó hatalmi testület aligha tud megfelelni az Oroszország előtt álló kihívásoknak. Alekszej Kudrint tavaly ősszel menesztette az akkori államfő, Dmitrij Medvegyev, mert kijelentette, hogy nem látja a helyét a jövőbeni Medvegyev-kormányban. Vlagyimir Putyin akkori miniszterelnök és Dmitrij Medvegyev 2011 szeptemberében, a kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR) kongresszusán jelentette be, hogy az elnökválasztás után helyet cserélnek.

Gleb Pavlovszkij Kreml-közeli politológus konzervatívnak nevezte az újonnan felállt orosz kormányt. A Hatékony Politika Alapítvány vezetője a status quo konzerválását látja benne, és - mint mondta - arra nem rossz. A politológus szerint igencsak ideiglenesnek néz ki a kormány ebben az összetételében. Egy sor kinevezés a társadalmi támogatást tekintetbe véve született meg. Az ismert orosz politológus úgy látja, hogy a kormány politikai blokkja összeszűkült: Arkagyij Dvorkovicsra, Vlagyiszlav Szurkovra és az úgynevezett nyitott kormányért felelős Mihail Abizovra. Azt viszont jó jelnek tartja, hogy megtartotta pozícióját Alekszandr Konovalov az igazságügyi tárca élén. Azt is tudni véli, hogy Anatolij Szergyukov védelmi minisztert mind az államfő, mind a kormányfő támogatta. Gleb Pavlovszkij hozzátette, hogy a gazdasági blokkban vannak erős emberek: Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes és Andrej Belouszov gazdaságfejlesztési miniszter, de hozzátette: "nézetem szerint ez a kormány nem áll készen a gazdasági és társadalmi kihívások kezelésére". Belouszov a kormány első ülését követően kijelentette, hogy felgyorsítják az állami cégek privatizációját. Suvalov ezt megerősítette. Nyilatkozata szerint 7-10 napon belül elkészül az állami cégek magánkézbe adásának új menetrendje.