Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy megszünteti a túlzottdeficit-eljárást Lengyelországgal szemben - közölte Ewa Kopacz kormányfő. A miniszterelnök szerint óriási siker ez az ország számára - írta a Puls Biznesu.

Lengyelország 2009 óta volt eljárás alatt, amit tavaly júniusban felfüggesztett a brüsszeli bizottság. Ezzel a büntetéssel azokat az országokat sújtja az unió, amelyek deficitje túllépi a GDP 3 százalékát, vagy az államadósság a bruttó hazai termék 60 százalékát - jelenleg ebbe a körbe tartozik a lengyeleken kívül tíz uniós tagország.

A szigorú ellenőrzés alóli felszabadulás adta lehetőségekkel Varsó azonnal élni akar. Mateusz Szczurek pénzügyminiszter sajtóértekezletén közölte, hogy már jövőre - a tervezettnél egy évvel előbb - emelik a közalkalmazotti béreket, és esetleg csökkentik az általános forgalmi adót, amennyiben erre lehetőséget ad a jövő évi költségvetés, aminek tervével még nem készültek el. Mint a Bloomberg megjegyezte, jókor jött a kedvező hír a vezető kormánypártnak, amelynek elnökjelöltje elvesztette a választások első fordulóját.