A kedden életbe lépő törvény azt jelenti, hogy 65 000 szövetségi tisztviselő a rendes munkanap végén elérhetetlenné teheti magát, kivéve, ha "kivételes" okok miatt nem teheti ezt meg – írja a Guardian.

A kormány tervei között szerepel a jog kiterjesztése a magánszektorban dolgozókra is, egyes üzleti csoportok ellenkezése ellenére.

Petra De Sutter, a belga közigazgatási miniszter szerint a törvényre azért van szükség, hogy leküzdjék azt a kultúrát, amelyben az emberek úgy érzik, hogy mindig elérhetőnek kell lenniük.

Ezt a felfogást állítólag tovább erősítette a Covid-járvány idején az otthonról történő munkavégzés kényszere, ami valószínűleg tartósan megváltoztatja az emberek szokásait.

Egy nemrégiben végzett, a távmunkáról szóló felmérésben öt belgából több mint négyen (84 százalék), köztük 40 százalék vezető beosztásban dolgozó belgák közül azt mondták, hogy a járvány után is szeretnének heti két vagy több napot otthonról dolgozni.

A szövetségi kormány is vizsgálja azt a javaslatot, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében áttérjenek a 38-40 órás négynapos hétre, ami hosszabb munkanapokat, de háromnapos hétvégét jelent.
Belgium követte a németországi Volkswagen által Európában elindított trendet, amely 2012-ben úgy döntött, hogy a kiégés elkerülése érdekében megtiltja bizonyos alkalmazottaknak, hogy munkaidő után hozzáférjenek az e-mailekhez.

Más európai országokban is többféle intézkedéssel igyekeznek megvédeni a dolgozókat az állandó rendelkezésre állástól, és a kiégéstől.