A romániai adóhatóság (ANAF) a napokban 53 ezer, az államkasszának tartozó céget tartalmazó listát továbbított Román Rendőrségnek (IGPR) - vette át a g4media.ro hírét a Maszol. A listán szereplő vállalatoknak 60 napnál régebbi tartozásai vannak az állam felé. Egy március 1-én hatályba lépett törvénymódosítás értelmében ez bűncselekménynek minősül, a tartozás összegétől függetlenül, s az adóhatóság köteles feljelentést tenni.

A most feljelentett cégek tartozásainak összege 380 millió lej körül van. A g4media.ro értesülései szerint a legnagyobb adós a román állami vasúttársaság teherszállítási részlege. A CFR Marfă állítólag közel 22 millió lejjel tartozik az államnak.

Nincs elég rendőr

Az, hogy a CFR Marfă a legnagyobb adósa az államnak meglepő információ, mivel a nemzeti légitársaság, Tarom sokkal több pénzzel tartozik az államkasszának. A vállalat első féléves pénzügy beszámolója szerint a társadalombiztosítási befizetések terén 63 millió lej elmaradása van, más, adójellegű tartozásai pedig 62 millió lejre rúgnak.

Az ANAF által feljelentett cégek átlagos tartozása meghaladja a hétezer lejt (570 ezer forint). A listán több ezer olyan vállalkozás is szerepel, melyek minimális összeggel, sok esetben 100 lejnél (8100 forint) is kevesebbel tartoznak az államnak. Esetükben a közeljövőben valószínűleg nem indul majd büntetőjogi eljárás, mivel a rendőrségnek minden bizonnyal nincs humán erőforrás kapacitása ahhoz, hogy 53 ezer egyszerre érkezett feljelentéssel foglalkozzon.