Rendkívül súlyos következményei lehetnek annak, ami a Nemzetközi Valutaalap Görögországgal kapcsolatos, felfrissített számításaiból kiderül. A Reuters kezébe került, kiszivárogtatott elemzés fő megállapítása ugyanis úgy szól, hogy a görögöknek jóval nagyobb adósságcsökkentésre van szükségük, mint amekkorát az eurótagállamok hajlandónak mutatkoztak megadni.

Az IMF szakértői az ország adósságainak fenntarthatóságával kapcsolatos számításaikat frissítették fel, figyelembe véve a tőkekorlátozásokat, amelyet katasztrofális hatást gyakorolnak a görög gazdaságra. Az adósságtörlesztés feltételeinek rohamos romlása miatt olyan könnyítésre van szükség, ami bőven meghaladja az eddig figyelembe vett lehetőségeket - fogalmaznak az IMF szakértői arra utalva, hogy a hét végén az eurózóna vezetői az adósság "átalakításáról" - futamidő-hosszabbításról, fizetési moratóriumról stb. - beszéltek.

Engedjék el!

A Valutaalap szerint Görögországnak vagy 30 éves törlesztési haladékot kellene kapnia, vagy az eurótagállamoknak minden áldott évben egy kerek összeget be kell pumpálniuk az országba, vagy most le kell írni tartozásai egy részét. Az IMF arra számít, hogy a görög államadósság a GDP 200 százalékán tetőzik a következő két évben.

A kormány bruttó finanszírozási szükséglete (azaz az az összeg, amely részben a költségvetési hiány fedezéséhez, részben pedig ahhoz kell, hogy tovább tudják görgetni az adott évben törlesztendő adósságot) bőven a GDP 15 százaléka fölé nő. Ez az a határ, amelyet a szakértők még biztonságosan finanszírozhatónak tartanak.

Időzített bomba

Szakértők szerint az elemzés valójában egy ketyegő bomba, ugyanis az IMF nem adhat hitelt egy olyan országnak, amelyről úgy véli, hogy nem képes törleszteni adósságait. Ez azt jelenti, hogy az eurótagállamok előtt két lehetőség áll. Vagy bevállalják a tervezett harmadik hitelcsomag IMF-re eső részét - azaz nagyjából 16 milliárd eurót hitelezését -, vagy jelentősen csökkentik a görög adósságokat. Németország eddig ragaszkodott ahhoz, hogy az IMF részt vegyen a programban, mint ahogy ahhoz is, hogy ne faragják le a görögök tartozásait.

Hivatalosan a Valutaalap "kész együttműködni az athéni hatóságokkal" a válság kezelésében. Ugyanakkor ezzel az elemzéssel azt mondja, hogy egy újabb segélyprogram csupán tovább nyújtaná a "tegyünk úgy, mintha meg tudnánk oldani Görögország lábra állítását" típusú próbálkozásokat - írja a Guardian. Paul Mason, a BBC szerkesztője szerint az IMF gyakorlatilag világossá tette, hogy hitelelengedés nélkül nincs tovább út Görögország előtt.

Mindezek tükrében eléggé érdekesnek tűnik a Reuters további értesülése, amely szerint az eurózóna vezetői tudtak az IMF felfrissített jelentéséről, mielőtt vasárnap leültek volna a tárgyalóasztalhoz. Ez is rá tehetett egy lapáttal a kormányt a görögök kezelése miatt élesen bíráló német ellenzék dühére. A Zöldek azzal vádolják Wolfgang Schäuble pénzügyminisztert, hogy szándékosan szét akarja szakítani Európát.

Schäuble, Varufakisz

Úgy tűnik, más is úgy gondolja, hogy a hét végén nem sikerült kezelhető mederbe terelni a görög válságot. Schäuble a BBC tudósítása szerint elismerte, hogy sok német döntéshozó, köztük kormánytagok is jobbnak látnák, ha Görögország "ideiglenesen" mégiscsak elhagyná az eurózónát. Ő persze nincs köztük. Schäuble a tárcájánál készült javaslatra utalt, amely szerint öt évre felfüggesztenék volna a görögök eurótagságát, egybekapcsolva ezt egy adósságátütemezéssel. Szakértők szerint az "ideiglenes" szó valójában véglegest jelentene, ha ez a terv megvalósulna.

A frontvonal túloldalán lévő - Schäubléval bajuszt akasztó - Jánisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter friss blogbejegyzésében tartózkodott a vasárnapi megállapodás kommentelésétől, miután volt főnöke és utóda vért izzadt az erről folyó alkudozásban. Idézte azonban Nick Kaldor cambridge-i közgazdász professzor véleményét, amely szerint ha egy monetáris uniót úgy hoznak létre, hogy ezt nem előzi meg egy politikai unió kialakítása, akkor nem csupán a valutaunió fog megbukni, hanem európai politikai projekt (az európai népek megbékélésének terve) is összeomlik.