Az albán energiaügyi hivatal (ERE) megfosztotta a CEZ helyi leányvállalatát, a CEZ Shprendarjét működési engedélyétől, ezzel gyakorlatilag államosítva azt - jelentette a Balkan Insight. Az indoklás szerint a CEZ nem teljesítette vállalt kötelezettségét az áramellátás import útján való biztosítására és a vállalat fejlesztésére. Az ERE azonnal kinevezett egy biztost a vállalat élére, amivel a CTK hírügynökség szerint megfosztották a CEZ-t részvényesi jogainak gyakorlásától.

Az albán állam 2009-ben adta el az Operatori i Sistemit te Shperndarjes (OSSH) cégben birtokolt részvényei 76 százalékát 102 millió euróért a cseh óriásvállalatnak. A Világbank egy 100 millió dolláros kockázati garanciával segítette elő az üzlet létrejöttét arra az esetre, ha a csehek kiszállnának. Az OSSH egy millió ügyfelet szolgált ki és éves bevétele meghaladta a 300 millió eurót, mégis veszteséges volt.

A CEZ és a tiranai kormány között tavaly év elején mérgesedett el a helyzet, miután a cég nem volt képes csökkenteni a veszteségeket és megfékezni a nemzeti sportnak minősülő áramlopást. A felek egymást vádolják a számlák - köztük állami vállalatok és intézmények - ki nem fizetésétől kezdve az áramszolgáltatás tudatos szabotálásáig. A viszony megromlásában meghatározó szerepe volt annak, hogy a kormány közel kétszeresére emelte a szolgáltatónak áramot szállító albán állami cégtől kapott áram árát, miközben megtiltotta annak továbbhárítását a fogyasztókra.

A CEZ tiltakozott és bejelentette, hogy nemzetközi döntőbíróság elé viszi az ügyet, ami szerinte az albán törvényekkel is ellentétes. A csehek hónapok óta próbálják eladni az albán leányvállalatot, e kísérletnek azonban a mostani államosítás és Tirana kártérítési igénye véget vetett. Az albánok ugyanis azt állítják, hogy 1 milliárd eurós kárt okozott a CEZ országuknak. Az elemzők úgy vélik, az albán döntés nem fog jót tenni az annyira várt külföldi befektetéseknek.