A japán kormány benyújtotta második pótköltségvetését a márciusi természeti katasztrófa utáni újjáépítés támogatására - jelentette a Bloomberg. A kétezermilliárd jenes (25 milliárd dollár) büdzsékiegészítés fele akkora, mint az első volt, amit főként az magyaráz, hogy nem akarják kötvénykibocsátásból, azaz a világrekordnak számító államadósság növelésével finanszírozni a pluszkiadásokat. Ehelyett a tavalyi költségvetésből maradt forrásokat használnak fel. A keretösszegből 275 milliárd jent szánnak a fukusimai atomerőmű balesetével összefüggő kiadásokra. A pénzből kap a létesítményt üzemeltető Tepco áramszolgáltató, illetve jut forrás a környező területek radioaktív szennyeződésének vizsgálatára, ami egyébként a következő 30 évben folytatódni fog.

Az infrastruktúra újjáépítésére 800 milliárd jent szánnak és 546 milliárdot juttatnak a helyhatóságoknak. Ez utóbbihoz kapcsolódik, hogy egy héttel kinevezése után lemondott a kormány újjáépítési minisztere, Matszumoto Ryu, miután első vidéki körútján vérig sértette a helyi önkormányzatok vezetőit, illetve a lakosságot. Kamerák előtt kijelentette, hogy a kormány nem fogja segíteni azokat a közösségeket, amelyek nem tudnak előállni saját ötletekkel a rekonstrukcióval kapcsolatban. Körútja egyik következő állomásán pedig előbb lekergette a körútjáról tudósítani akaró újságíróstábokat, majd megfenyegette őket, hogy kiadóik fogják bánni, ha nem állnak odébb.

Ez a botrány a lehető legrosszabbkor jött Kan Naoto miniszterelnöknek, akitől egyre többen már csak azt várják, hogy korábbi ígéretét teljesítve végre mondjon le. Kan egy kormánya elleni bizalmatlansági szavazás előtt tette ezt az ígéretet, hogy legalább pártja képviselői ne támogassák az indítványt, ám azt nem mondta meg, mikor lép hátra. A közvélemény és a befektetők már megelégelték a bizonytalanságot, ám Kan még el akar fogadtatni egy az alternatív energiaforrások használatát támogató törvényt, mielőtt beadja lemondását. Egy friss közvélemény-kutatás szerint a választók 72 százaléka szerint augusztus végéig távoznia kellene a hatalomból.