A Prágától 30 kilométerre lévő Dobříš városka lakói referendumot tartanak annak érdekében, hogy megakadályozzanak egy a településük határában tervezett lakásépítési projektet - adta hírül a Radio Praha. Nem ez az egyetlen város vagy falu, amely köszöni szépen nem kér a fővárosból kitelepülni szándékozók inváziójából.

Dobříš festői táj közepén helyezkedik el, a legenda szerint a későbbi államalapítók egyike vitte oda az első lakókat Csehország történelmének történelem hajnalán. Miután azonban olyan helyen található, ami Prága, illetve tágabban a bohémiai régió gyors fejlődése miatt sok embert vonz, jelentős lakásépítések indultak a környezetében.

Marie Martincová tipikus lakója a városkának. Mint mondja, elege van az állandó építkezésekből, amelyek átszabják a környék látképét. Sokszor olyan épületek születnek, amelyek egyáltalán nem illenek a környezetükbe. Szerinte a beruházók csak a pénzük megtérülésével törődnek, a látvány nem érdekli őket.

Miután nincs egyedül, a népszavazás ötlete simán átment a város önkormányzatán. Pavel Svoboda polgármester azt mondja, nem tudják befolyásolni, mi épül az olyan területeken, amelyeket korábban beépíthető telkekké minősítettek. Ugyanakkor letette a főesküt, hogy zöldterületeket nem áldoznak fel. Másrészt nem ellenezné annak a 220 millió koronának (3,3 milliárd forint) az önkormányzati kasszába utalását, amit az ingatlanfejlesztők ígértek.