Csehországban a magyarországinál is magasabb, 9,9 százalékos volt a januári éves infláció, olyan havi emelkedés után, amilyet még a sokat látott csehek sem tapasztaltak vérzivataros történelmük során - írja a Radio Praha. A pénzromlás gyorsulásának egyik oka a magas maginfláció - mondta a hírportálnak Lukáš Kovanda, a Trinity Bank elemzője.

Ez a változékony energia- és  élelmiszerárak növekedésétől, illetve az egyszeri hatásoktól megtisztított infláció, ami jelenleg nagyon magas Csehországban az EU többi országával összehasonlítva. A másik oka a drágulásnak, hogy egyszerre sok minden ára megy fel: a lakásoké, az energiáé, az élelmiszereké stb. Nehéz olyan terméket vagy szolgáltatást találni, aminek nem nőtt az ára.

A tavalyi inflációval összehasonlítva az idei rosszabb fajta. Akkor az építési anyagok, az autók és más tartós fogyasztási cikkek ára ment fel, olyan termékeké, amelyek vásárlását halogathatják az emberek.

Élelmiszereket viszont napról napra vásárolniuk kell. Ez komoly kihívást intéz a nem egészen fél éves kormánnyal szemben, amelynek a szakértő szerint lengyel mintára meg kellene fontolnia egy átmeneti áfacsökkentést az infláció lefékezése érdekében.